Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: O izmjenama Izbornog zakona razgovarati u BiH

BiH

kasim softic

O izbornom zakonu i svemu onome što se tiče položaja hrvatskog naroda i općenito izbornog zakonodastva u BiH, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović treba da razgovara sa vlastima u BiH, poručio je uz ostalo zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić, javlja Anadolu Agency.

Grabar-Kitarović boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj, a prema pisanju hrvatskih medija, ključna tema će biti stanje u BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona BiH.

Pojedini hrvatski mediji tvrde da će Grabar-Kitarović kod predsjednika Turske lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH zbog, kako se navodi, njegovih bliskih veza s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

U odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše pisanje medija u susjednoj Hrvatskoj, Softić je ocijenio da je bespotrebno i besmisleno u Ankari razgovarati o unutrašnjim pitanjima BiH.

“Koliko sam vidio iz medija, gospođa Grabar-Kitarović ide u Tursku i najavila je priču i oko Izbornog zakona. Mislim da su to potpuno bespotrebne stvari. Gospođa Grabar-Kitarović dolazi u BiH polovinom ovog mjeseca. Imaće sastanke sa svim relevantnim ljudima u ovoj zemlji. O izbornom zakonu i svemu onome što se tiče položaja hrvatskog naroda i općenito izbornog zakonodastva u BiH treba da razgovara sa vlastima u BiH. Ako je ta informacija tačna, po meni je potpuno bespotrebno i besmisleno u Ankari razgovarati o BiH bez predstavnika druga dva naroda”, poručio je Softić.

Prilikom posjete Ankari, Grabar-Kitarović održaće radni sastanak s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom nakon kojeg je predviđen sastanak izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Turske te obraćanja dvoje predsjednika, objavljeno je na zvaničnoj stranici Ureda predsjednice Republike Hrvatske.