Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD Prijedor traži sankcije za organizatore Dana bijelih traka

bijele trake

Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Prijedor tražio je na redovnoj sjednici Skupštine Prijedora da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.

Prema tvrdnjama ovog Kluba odbornika, navodi se kako je Dan bijelih traka “bošnjačka propaganda”, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake. SNSD smatra da je „vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani grada Prijedora 30. i 31. maja 1992. godine“.

Nakon ovog prijedloga su odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili sjednicu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

„Traže da se pokrenu određene sankcije protiv Bošnjaka jer, kako navode, propagandom nanosimo štetu Prijedoru i Republici Srpskoj“, kazao je Mirsad Duratović, odbornik DF-a.

Edin Ramulić, aktivista za ljudska prava iz Prijedora, smatra da je riječ samo o predizbornom triku SNSD-a.

„To tako rade nacionalističke stranke. Međutim, njihov je problem što su bijele trake potkrijepljene argumentima, i to historijskim činjenicama, te potvrđenim pravosudnim presudama u Haagu. To više nije ni stvar Bošnjaka, jer u organizaciji obilježavanja Dana bijelih traka učestvuju i djeca Srba koji su 1992. bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), kao i policije tadašnje. Mi bijelim trakama obilježavamo stradanje Bošnjaka i Hrvata, upravo jer nam brane postavljanje spomenika“, kazao je Ramulić.

Krizni štab bosanskih Srba je 31. maja 1992. godine putem lokalnog radija pozvao Bošnjake i Hrvate da svoje kuće označe bijelim plahtama, a da prilikom izlaska iz kuća obavezno nose bijele trake oko ruke.