Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zima umjesto jeseni

Snijeg pada u susjedstvu, izdato upozorenje i za BiH. Evo kada se očekuje stabilizacija

Foto: Screenshot/YouTube

Očekivana količina padavina je od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2, navode iz FHMZ

Prvi snijeg od jutros pada na Platku, u blizini Rijeke gdje se nalazi skijalište sa pogledom na more, zabilježile su veb kamere DHMZ, a portal IstraMeta javlja da će se možda zabijeliti i najviši delovi Radeševa.

Slično je i na Zavižanu gdje temperatura zraka jutros iznosi 0.1°C, ali snijega još nema.

Nakon jučerašnjih obilnih padavina, u Hrvatskoj je danas na snazi narandžasto upozorenje za cijeli Jadran, dok je ostatak zemlje pod žutim alarmom, koji ukazuje na potencijalno opasno vrijeme.

Zbog obilnih kiša DHMZ je izdao upozorenje na moguće bujične poplave na Jadranu.

Izdato upozorenje u BiH

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine izdali su narandžasto upozorenje.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao je narandžasto upozorenje za petak, 13. septembra zbog intenzivnijih padavina i to za područje Hercegovine te zapadne i sjeverozapadne Bosne.

Očekivana količina padavina je od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2, navode iz FHMZ.

Nadolazeća hladnija i vlagom bogata zračna masa, u narednih petnaest dana usloviće nestabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Uz česte padavine, koje će biti intenzivnije u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim predjelima Bosne, izgledne su i niže temperature zraka.

Osjetno hladniji period očekuje se od 13. do 19. septembra, uz minimalne temperature zraka u Bosni od 5 do 10 i Hercegovini od 9 do 14, a maksimalne u Bosni od 13 do 19 °C i Hercegovini od 16 do 21 °C.

Porast vrijednosti temperatura zraka prognozira se od 20. do 27. septembra, odnosno do kraja prognoznog perioda, sa vrijednostima tokom jutra u Bosni od 11 do 16 i Hercegovini od 14 do 19 °C, danju širom zemlje od 19 do 24 °C, saopćeno je iz FHMZ BiH.