Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Zavoda za Fokus

Slučaj poliklinike u Sarajevu: Šta će biti s biološkim materijalom pacijenata

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Poliklinika "New life"

Šta će biti s parovima i njihovim embrionima nakon zatvaranja vrata poliklinike „New life“ u Sarajevu. Konačna rješenja donosi ministar

Iz Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranju očitovali su se u vezi sa novonastalom situacijom Poliklinike „New life“ u Sarajevu odnosno jednim od centara za vantjelesnu oplodnju koji ima ugovor sa ovim federalnim zavodom.

Podsjetimo, Fokus je objavio informaciju o tome da je ova poliklinika za sada zatvorila vrata pacijentima. Učinili su to naprasno, uz kasnija obrazloženja da su u procesu transformacije vlasničke strukture. Za pacijente koji su svoj biološki materijal odnosno embrione pohranili u ovoj poliklinici, gdje se čuvaju zamrznuti, kako su nam ispričali, nastali su višestruki problemi.

Predstavke pacijenata

Iz Federalnog zavoda su za Fokus naveli da su zaprimili određene informacije o tome da je ova poliklinika „u procesu promjene i osnivačke strukture i zapošljavanja novog kadra“ i to, kako su naveli, vezano za određene predstavke pacijenata u vezi s ispunjenosti uslova, prostora, opreme i kadra za provođenje pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO).

Zbog toga se Zavod, kako su nam rekli, obratio Federlanom ministarstvu zdravstva radi informacije iz nadležnosti ovog ministarstva kada je riječ o uslovima i dozvolama za rad navedene ustanove. Naime, Ministarstvo treba da dostavi informaciju o važnosti njihove dozvole za rad.

Napomenuli su da je i ranije sa poliklinikom „New life“ zaključen ugovor za pružanje usluga BMPO-a i za ovu godinu.

Šta biti s ugovorom?

-Zavod će nakon sagledavanja svih činjenica i nakon dobijanja odgovora od Federalnog ministarstva zdravstva uz pozitivne propise i ugovorne odredbe donijeti odgovarajuću odluku u vezi s ugovorom s ovom poliklinikom – kazali su nam iz Federalnog zavoda.

Kada je riječ o biološkom materijalu pacijenata u ovoj poliklinici, iz Zavoda su nam kazali da o tome odlučuje formiranja Komisija za primjenu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje na osnovu pisanog zahtjeva osoba koji žele prenos u drugu ovlaštenu zdravstvenu ustanovu. U konačnici, kažu, federalni ministar o tome donosi rješenje.

Inače, nakon teksta u Fokusu o tome kako je sufinansiranje vantjelesne oplodnje u Federaciji BiH dobrano zakazalo, a koji je nastao na osnovu prethodne ankete koju smo proveli, javili su nam se brojni parovi koji su u postupku BMPO-a te su nam, između ostalog, otkrili i situaciju u vezi s poliklinikom „New life“.