Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. meteorolog

Sladić o prognozi za vikend i prvim pahuljama: Prodor hladnog arktičkog zraka

Foto: Društvene mreže

Na najvišim bosanskohercegovačkim planinama uslijedit će i malo prvog ovosezonskog snijega, napisao je bh. meteorolog

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić na društvenim mrežama je objavio kakve nas vremenske prilike očekuju u narednim danima.

-Prodor hladnog arktičkog zraka od petka uz intenzivnije padavine. Uvod je to u hladan septembarski vikend uz temperature zraka znatno ispod prosjeka za ovo doba godine. Na najvišim bosanskohercegovačkim planinama uslijedit će i malo prvog ovosezonskog snijega. Prije toga, u četvrtak jačanje juga – napisao je Sladić.

Prognoza FHMZ BiH

Danas nešto više oblačnosti u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niskih oblaka. U poslijepodnevnim satima kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju prvo u Hercegovini, Krajini i na jugozapadu Bosne, a padavine će se tokom noći na petak proširiti i na cijelu zemlju. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno su mogući i jaki udari juga na zapadu, jugozapadu i centralnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jače nablačenje se očekuje tokom noći na petak. Jutarnja temperatura zraka oko 11, a najviša dnevna temperatura zraka oko 26 stepeni.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije i oblnije padavine se očekuju u južnim i zapadnim područjima. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć i snijeg. Prije podne jakog juga može biti na području Hercegovine i istoku Bosne. U većem dijelu Bosne vjetar je sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 11 i 18, na jugu zemlje od 18 do 25 stepeni.

U subotu pretežno oblačno u Bosni i na sjeveru Hercegovine. U Bosni će padati slaba kiša, većinom se očekuje u sjevernim područjima. U većem dijelu Hercegovini obilnije padavine prije podne, a poslije podne bez padavina i razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 5 i 11, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje od 18 do 20 stepeni.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Bosni. U Hercegovini malo do umjereno oblačno, mjestimično uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura zraka između 5 i 11, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 18 stepeni, najavili su iz FHMZ BiH.