Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljuje sušu

Sladić najavio zahlađenje, ali i novi toplotni val. Biće i suše: “Ovo su zadnje padavine”

Foto: Pixsell/Facebook

“No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu”

Meteorolog Nedim Sladić otkrio je kakvo će vrijeme biti u narednim danima, kad stiže zahlađenje, ali i novi toplotni val.

“Danas do 38 stepeni Celzijusa na jugu Hercegovine, a u Sarajevu do 35. Međutim, tokom prvih sati utorka probija hladniji zrak sa sjevera u sklopu atmosferskog poremećaja koji se premješta preko našeg regiona pa jedva da ćemo u Bosni prelaziti 20 stepeni Celzijusa. Okvirni rang je od 16 do 20, na jugu do 24 stepena Celzijusa.

Fluks vlage s juga uvjetovan je ciklonom u Jadranu u sklopu ovog poremećaja koji nailazi na spomenuti hladniji zrak strujeći sa sjevera. Njihov susret uvjetuje podvlačenje hladnijeg zraka pod topli, pri čemu se topli istiskuje i uzdiže uvis, te dolazi do izraženijeg ohlađivanja zraka te kondenziranja, zbog čega se prognoziraju jače padavine”, naveo je Sladić na Facebooku.

Bez obzira na lokalno jaču kišu i prolazno veće količine padavina u utorak su (>30 mm/24h), kako je dodao, izgledniji u istočnim i jugoistočnim, te djelimično u centralnim područjima Bosne, ali lokalno i na istoku i sjeveroistoku Hercegovine. Ostali dani bit će suhi i uz dosta sunca.

Posljednje konkretnije padavine

“Dakle, ako ste se uputili na more, ne gubite nadu – izgurajte utorak, a poslije uživajte”, naveo je Sladić.

Juli, prema riječima Sladića, vremenom izgledno neće razočarati turiste i holidaymakere.

“No mogao bi poljoprivrednike koji se bore sa sušom, s obzirom na to da su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidim u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu. Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula”, napisao je Sladić na Facebooku.