Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus saznaje

Skoro dva mjeseca od hapšenja: Vlada FBIH smjenjuje Zornića i Zeljku!

Hermedin Zornić i Slaven Zeljko
FOTO: HDZBiH
Hermedin Zornić i Slaven Zeljko

Čelnici Operatora Terminala hapšeni su 9. jula, pa su pušteni. Zbog sudskih mjere preduzeće je bilo obezglavljeno

Vlada FBiH Nermina Nikšića skoro dva mjeseca od hapšenja čelnika Operatora Terminali Federacije Hermedina Zornića (direktor) i Slavena Zeljka (zamjenik) naložila je Nadzornom odboru Terminala njihovu smjenu, saznaje Fokus.

Odluka je postala i zvanična, a na NO ovog preduzeća koje je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH je sada da je ekpresno realizuje.

Zornić i Zeljko su uhapšeni 9. jula, no u međuvremenu su pušteni na slobodu, a Sud im je odredio mjere zabrane.

Oni su osumnjičeni su da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa.

S obzirom da sve ovo vrijeme zbog sudskih mjera nisu mogi napuštati mjesto boravišta niti obavljati službene dužnosti, ovo federalno javno preduzeće je bilo bez rukovodstva. A do njihove smjene nije došlo, kako saznajemo, zbog trvenja u samoj Vladi oko ovog poteza

Zornić je bio kadar SDA, a Zeljko HDZ-a BiH. Zeljko je na poziciju v. d. člana Uprave došao 2018. godine s pozicije savjetnika stranačke kolegice iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Lidije Bradare koja je u to vrijeme bila predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zeljki je prije dvije sedmice zapaljen automobil u Mostaru.