Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo zasjedanje, novi haos

Sjednica Parlamenta BiH nakon pauze nije nastavljena, i dalje se traži smjena Nešića

Foto: Amer Kajmović/FENA

Sjednica Predstavničkog doma, koja je počela 20. juna, prekinuta je po okončanju rasprave o tačkama dnevnog reda, a prije glasanja

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okončao je danas ranije prekinutu sjednicu, na način da su se poslanici izjasnili o svim tačkama dnevnog reda koje su razmatrali prije nego što je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica prekinuta.

Naime, sjednica Predstavničkog doma, koja je počela 20. juna, prekinuta je po okončanju rasprave o tačkama dnevnog reda, a prije glasanja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) je tada, tokom sjednice, ukazao na problem sa kvorumom, a nakon što je završena rasprava o svim tačkama dnevnog reda dao je pauzu prije glasanja.

Povreda poslovnika

Međutim, nakon pauze, sjednica nije nastavljena, o čemu su poslanici informirani tokom pauze.

Na početku današnjeg nastavka te sjednice nekoliko poslanika je ukazalo na, kako su kazali, povredu Poslovnika Predstavničkog doma.

Poslanik Jasmin Emrić (NES – Za nove generacije) je kazao da predsjedavajući danas nije dao obrazloženje zašto je prekinuta ova sjednica.

-Dobili smo pauzu da se pripremimo za glasanje. U toku te pauze obaviješteni smo da se sjednica prekida. Razlozi su nepoznati, jer sam dobio neke informacije kao da je razlog to što nije bio ispunjen kvorum. Kako smo mogli znati da nije ispunjen kvorum ako se nismo vratili u ovu salu i da vi predsjedavajući utvrdite da li imamo ili nemamo kvorum za glasanje. Stoga vas molim da nam obrazložite na osnovu kojeg člana Poslovnika ste vi prekinuli sjednicu i zašto smo dovedeni u situaciju da danas dolazimo samo radi glasanja – kazao je Emrić. Smatra da je predsjedavajući Doma povrijedio Poslovnik jer “na takav način se sjednica nije mogla prekinuti”.

Poslanik Šerif Špago (SDA) također je, kako je naveo, ukazao na povredu Poslovnika u dijelu koji tretira kvorum.

-Odnosni se na način prekidanja sjednice i trajanje prekida sjednice. Dobili smo informaciju telefonski da se zbog nedostatka kvoruma prekida sjednica Predstavničkog doma 20. juna – naveo je Špago.

Citirao je poslovničku odredbu po kojoj, ako se utvrdi da nema kvoruma, predsjedavajući Doma određuje pauzu u trajanju od 60 minuta tokom koje pokušava osigurati kvorum.

-Nigdje u Poslovniku nisma mogao naći da pauza, odnosno prekid sjednice, može trajati duže od jednog sata – kazao je Špago, te zatražio obrazloženje predsjedavajućeg, odnosno Kolegija Doma, “po kojem članu Poslovnika je utvrđeno da nema kvoruma, ako nismo prisutni u sali Doma, i po kojem članu je dat prekid sjednice koji je trajao 13 dana”.

Rekonstrukcija Vijeća ministara

Poslanica Mia Karamehić- Abazović (Narod i pravda) također je pitala po kojem osnovu je sjednica prekinuta, odnosno kako je ustanovljeno da nema kvoruma.

Također je postavila pitanje da li je Kolegij usaglašavao, odnosno postoji li ili ne postoji saglasnost Kolegija u vezi sa smjenom ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i kako će se nastaviti dalja procedura u skladu sa Poslovnikom.

Naime, na sjednici 20. juna poslanici su razmatrali Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Međutim, prilikom glasanja inicijativa je dobila opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova te je upućena Kolegiju Predstavnički dom na usaglašavanje.

Klub poslanika SDA je u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveo da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović odgovorio je na primjedbe poslanika, te je kazao da preuzima odgovornost za to.

-Poznate su mi odredbe Poslovnika o tome kako se određuje pauza, kako kvorum, koliko vremena i ostalo. Evo objašnjenja, mi smo bili na granici kvoruma još dok je trajala sjednica. Kada je došlo do pauze bilo je potpuno jasno da nećemo imati kvorum za rad. Ne većinu za odlučivanje, nego kvorum za rad. Preuzeo sam odgovornost da ne idemo u ovu situaciju 60 minuta, jer je bilo jasno da se ne može skupiti kvorum – kazao je Radmanović, te dodao da se 60 minuta daje “da bi mogli da skupimo ljude na kvorum”.

Naveo je da je tada bilo jasno da to nije moguće.

-Obavijestio sam druga dva člana Kolegija da nećemo moći nastaviti, jer nemamo većinu i ne možemo je skupiti. Zato sam odlučio i obavijestili smo sve klubove da se ne može nastaviti sjednica. Nije bilo drugog izlaza, ni u onom momentu, ni u ovom momentu – kazao je Radmanović.

Preuzimanje odgovornosti

Na njegovo izlaganje reagirao je poslanik Jasmin Emrić, koji je kazao da predsjedavajući nije obrazložio zašto je prekinuta sjednica.

-Nigdje ne piše da vi možete preuzeti odgovornost kako vi to sada tumačite. Vaše preuzimanje odgovornosti za prekid sjednice meni apsolutno ništa ne znači. Smatram da ste vi povrijedili Poslovnik i zloupotrijebili tu funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, jer se morate pridržavati Poslovnika. U suprotnom nama Poslovnik ne treba – kazao je Emrić.

Postavio je pitanje šta znači to preuzimanje odgovornosti.

-Za mene bi bilo kompetentno preuzimanje odgovornosti da ste vi nas sada obavijestili da vi podnosite ostavku, jer ste zloupotrijebili Poslovnik, jer ste odgovorni i u skladu s tom odgovornošću podnosite ostavku. Drugo ništa ne može opravdati ovu situaciju – smatra Emrić.

Kaže da je bespotrebno ovo što je urađeno i da je veliki trošak što su poslanici danas došli samo da glasaju.

-A ko zna da li je bio ili nije bio ispunjen kvorum, osim ako neko nije vidovit – kazao je Emrić.

Nakon ove diskusije, poslanici su se izjasnili o svim tačkama dnevnog reda i na taj način okončali sjednicu.