Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po nalogu tužilaštva bih

“Džaba vucarate gorile”: SIPA uhapsila Stanimirovića zbog prijetnji Nešiću i Vulić

Foto: Pixsell/Arhiv

Jelena Miovčić, portparol SIPA, dan ranije je, ne iznoseći ostale detalje i navodeći mu inicijale, rekla da je Stanimirović uhapšen u srijedu naveče po nalogu Tužilaštva BiH

Pripadnici SIPA-e uhapsili su Vladimira Stanimirovića (1986), postupajući po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, zbog prijetnji upućenih ministru sigurnosti BiH i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nakon što Stanimirović bude predat tužiocu te ispitan u tom svojstvu, postupajući tužilac preduzet će dalje mjere u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako pišu Nezavisne, Stanimirovića terete da je prijetio ministru sigurnosti Nenadu Nešiću i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanji Vulić.

Prijetnja od prije mjesec dana

Nešić, međutim, u izjavi za Nezavisne novine kaže da je Stanimirovića vidio jednom u životu i da ne zna da mu je ovaj prijetio. On više ništa nije želio da komentariše.

Ipak, izvor Nezavisnih tvrdi da je, najvjerovatnije riječ o slučaju koji datira od prije nešto više od mjesec dana. Naime, u Nešićev kabinet je početkom jula stiglo prijeteće pismo.

“Tebi i onoj Vulićki vlahinji što se pravite da ste iz Sarajeva uskoro će Allah dosuditi. Džaba vucarate gorile i blindirana auta od noža i klanja niko pobjego nije”, navodi se u prijetećoj poruci koju je Nešić objavio na svom Instagram profilu.

Zanimljivo je da se tada oglasila i Vulić rekavši da “ovako izgledaju aktivnosti političkog Sarajeva kada pokušavaju izabranom poslaniku iz Republike Srpske uskratiti slobodu govora i djelovanja jer im smeta izricanje istine”.

“Samo prijetite, samo vrijeđajte i znajte, samo jednom me ubiti možete. Necivilizovani, ostrašćeni svijete ponavljam, BiH može biti dejtonska ili nikakva. Srbi se neće povinovati i nikada nisu. Živjela Republika Srpska”, rekla je tada Vulić.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, dan ranije je, ne iznoseći ostale detalje i navodeći mu inicijale, rekla da je Stanimirović uhapšen u srijedu naveče po nalogu Tužilaštva BiH.

“Mogu potvrditi informaciju da su V.S. pripadnici SIPA uhapsili po nalogu Tužilaštva BiH. Uhapšen je zbog krivičnog djela ugrožavanja bezbjednosti”, dodala je Miovčićeva.

Stanimirović je, kako pišu mediji, na ovoj poziciji od 1. juna 2022. godine. Ranije je radio kao rukovodilac Jedinice za internu reviziju JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj.