Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Incitat"

SIPA poziva građane da otkriju imovinu načelnika koji je uništio Bjelašnicu

Foto: Pixsell/Arhiv

“Pozivamo sve građane na čije ime je upisana imovina koja je predmet objave, a koja je u stvarnom vlasništvu navedenih lica da takvu imovinu prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, najkasnije do 23.08.2024. godine, kako bi izbjegli eventualno krivično gonjenje”, navode iz SIPA.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pozvala je građane da bez krivične odgovornosti prijave saznanja o imovini koja je u stvarnom vlasništvu uhapšenog načelnika Trnova Ibre Berile i sa njim povezanim osobama, a koja se ne vodi na njima već na trećim osobama.

Naime, SIPA je u nastavku postupanja u predmetu kodnog naziva “Incitat”, za potrebe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izdala objavu s ciljem prikupljanja informacija od građana o Berilovoj imovini i sa njim povezanim osobama: Saima Berilo, Mirzet Berilo, Merim Berilo i Arnela Berilo.

“Pozivamo sve građane na čije ime je upisana imovina koja je predmet objave, a koja je u stvarnom vlasništvu navedenih lica da takvu imovinu prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, najkasnije do 23.08.2024. godine, kako bi izbjegli eventualno krivično gonjenje”, navode iz SIPA.

Takođe pozivaju građane koji raspolažu informacijama o imovini koja je predmet objave da te informacije dostave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

“To mogu učiniti neposredno u prostorijama Agencije ili putem e-mail adrese: [email protected], odnosno anonimno putem besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ pozivom na telefonski broj: 080 020 505 ili putem obrasca elektronske prijave krivičnog djela, koja je dostupna na linku http://www.sipa.gov.ba/sr/kontakt“, navode iz SIPA.

Šta je utvrdilo Tužiteljstvo

Tužitelj Darko Soldat ustvrdio je kako su Berilo i njegovi suradnici kao organizirana kriminalna skupina od tvrtke “Sarajevošume” po simboličnim cijenama otkupljivali šumsko zemljište na Bjelašnici a potom bi organizirali sječu šume i onda to zemljište po višestruko uvećanim cijenama preprodavali kao građevinsko.

Procjena je kako je načelnik Trnova samo na taj način pribavio protupravnu dobit veću od tri miliona konvertibilnih maraka.

Transakcije su bile protuzakonite jer za državno zemljište odlukom visokog predstavnika za BiH vrijedi zabrana prodaje dok se njen status ne uredi zakonom na razini BiH, a tužiteljstvo tvrdi kako je time ujedno nanesena neprocjenjiva šteta po okoliš na Bjelašnici jer je na ovaj način omogućena neplanska gradnja i betonizacija zone namijenjene zimskim sportovima.

Na iskrčenom su šumskom zemljištu izgrađene višekatnice sa stotinama apartmana, hoteli i restorani a status svih tih objekata sada postaje zakonski sporan zbog načina na koji su izgrađeni.

-Na našim se planinama nije smio kamen pomaknuti, a ne raditi ovo što se radilo, kazao je na ročištu tužitelj Soldat.

Pitanje “vječitih” načelnika

“Slučaj Berilo” ponovo je pokrenuo pitanje statusa “vječitih” općinskih načelnika pa je jedan od čelnika vladajuće koalicije u BiH i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković odmah ocijenio kako je to dokaz da je načelničke mandate nužno ograničiti izmjenama izbornog zakona.

Berilo je na čelu općine Trnovo bio gotovo dva desetljeća a tijekom karijere promijenio je četiri političke stranke. Ponovo se kandidirao za načelnika i na lokalnim izborima zakazanim za 6. listopada, ovoga puta kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).