Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pregovora

Sindikati prosvjetara u HNK-u: Ponuda Vlade za nijansu bolja od prethodne

sindikati prosvjetara hnk
Foto: Fena

“Ako članovi sindikata odbiju novu ponudu, sutra ostaje protest u 10 sati ispred Kantarevca i početak generalnog štrajka”, poručio je Milić

Nakon današnjih pregovora Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantonu (HNK) i predstavnika sindikata prosvjete, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić izjavio je kako je nova ponuda Vlade za nijansu bolja od prethodne te je dodao kako će se o njoj izjasniti članovi sindikata.

-Povećanje plaće od 5 posto koje nam je Vlada ponudila od 1. januara 2025. godine pomjerili su za tri mjeseca, pa bi povećanje bilo od 1. oktobra. Sve ostalo je ostalo isto, hiljadu maraka jednokratne pomoći, 5 posto povećanje plaća prosvjetnim radnicima od 1. oktobra te dodatnih 5 posto mentorima i 8 posto savjetnicima u školama, kao i automatsko vraćanje promovisanih mentora i savjetnika u pravo – izjavio je za Fenu Milić.

Naveo je kako će o ponudi obavijestiti članstvo sindikata i tražiti da se članstvo anketira nakon čega će biti donesena odluka što dalje.

-Ako članovi sindikata odbiju novu ponudu, sutra ostaje protest u 10 sati ispred Kantarevca i početak generalnog štrajka – poručio je Milić.

Nakon jutrošnjih pregovora Vlada HNK-a se oglasila saopćenjem u kome je navela kako je njihova ponuda prosvjetarima „više od maksimuma“.

„Ukoliko bi sindikati i ovu ponudu smatrali nedostatnom, stvari više nisu u našim rukama, a odgovornost za odgojno-obrazovni proces u školama sindikalno rukovodstvo i prosvjetni radnici u tomu slučaju u potpunosti preuzimaju na svoja leđa“, poručili su predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić i ministar finansija HNK-a Adil Šuta.