Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

Set boračkih zakona usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

parlament fbih
FOTO: Fena

Nije prihvaćen zaključak po kojem bi Dom prihvatio Nacrt Odluke o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda BiH koje bira i imenuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH kao osnovu za izradu prijedloga

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH večeras je u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

predstavnicki dom parlament federacije bih
FOTO: Fena
Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio set boračkih zakona

Na sjednici je usvojen i Prijedlog Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom u FBiH, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kao i Prijedlog Zakona o zaštiti zraka.

Poslanici su usvojili i Prijedlog Programa rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024., te Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH 2024-2030.

Dom je usvojio i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke za realizaciju Projekta Vjetroelektrana Vlašić, kao i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc Mostar Sjever – Mostar Jug.

Imenovanje sudija Ustavnog suda i dalje po istoj proceduri

Nije prihvaćen zaključak po kojem bi Dom prihvatio Nacrt Odluke o postupku izbora i imenovanja sudije/sudija Ustavnog suda BiH koje bira i imenuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH kao osnovu za izradu prijedloga, uz zaduženje da predlagač organizuje javnu raspravu u trajanju 60 dana i da prilikom izrade prijedloga odluke uzme u obzir sve prijedloge i sugestije iznesene u raspravi i dostavljene u pisanom obliku.

Imenovanje sudija Ustavnog suda BiH iz FBiH će se tako i dalje vršiti prema postojećim procedurama. Zastupnici su na današnjoj sjednici odbili odluku kojom se mijenjala ova procedura. 

Prvo je odbijen prijedlog da ona bude razmatrana po skraćenoj proceduri. Nakon toga je predloženo da odluka bude upućena u redovnu proceduru, uz obavezu organizovanja javne rasprave. Međutim, sa samo sedam glasova za, i čak 30 protiv, te uz 43 suzdržana, ova odluka je potpuno oborena. Rezultat glasanja upućuje na to da su čak i gotovo svi njeni predlagači, stranke Trojke, uz HDZ, HDZ 1990 i HRS, bili protiv ili suzdržani.