Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna sjednica

Senat UNSA jednoglasno stao iza svoje odluke o izboru Tarika Zaimovića za novog rektora

Foto: FENA

Senat UNSA, dodao je, je na stajalištu da sve što smo uradili je regularno i da ćemo to pravno dokazivati i tražiti da naš osnivač to riješi.

Senat Univerziteta u Sarajevo, danas je na vanrednoj sjednici donio jednoglasan stav – ostaje kod svoje odluke iz jula mjeseca i kod izbora prof.dr. Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta.

Stav 36 članova

Vanredna sjednica Senata UNSA održana je nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, inspektorat prosvjetne inspekcije, dostavio rješenje Rektoratu 27. septembra 2024. godine, sa naredbom da poništi izbor rektora.

Jednoglasan je stav danas prisutnih 36 članova: Senat ostaje kod svoje odluke iz jula i kod izbora Tarika Zaimovića za rektora Univerziteta – kazao je rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Drugi je stav Senata da će rješenje službeno proslijediti osnivaču, to je Kanton Sarajevo, sa zahtjevom da se aktivnim sudjelovanjem osnivača spriječe dalji nasrtaji na autonomiju UNSA i njegovu samoupravu.

I treći naš stav bio je da ćemo po pitanju istog akta prema pouci o pravnom lijeku proslijediti žalbu prema drugostepenom organu, a to je Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje i mlade KS – poručio je Škrijelj.
Sjednici su prisustovali i članovi i članice Upravnog odbora UNSA, bez prava glasa danas, ali zbog toga što i organ upravljanja treba biti upoznat sa ovom situacijom na Univerzitetu u Sarajevu.

Senat UNSA i Univerzitet kao institucija čvrsto stoji na stajalištu da je to rješenje bio grubi pokušaj kršenja autonomije Univerziteta na grubi način, nepoštivanje autonomije Univerziteta, naše samouprave, nepoštivanje Senata kao tijela Univerziteta. Prema našem mišljenju postupajuća inspektorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koja je i popisnica ovog rješenja je izašla iz okvira svojih nadležnosti, citiram kako piše u rješenju, ‘da naređuje Univerzitetu da poništi izbor i da poništi konkurs’ – usvtrdio je Škrijelj.

Sve regularno

Senat UNSA, dodao je, je na stajalištu da sve što smo uradili je regularno i da ćemo to pravno dokazivati i tražiti da naš osnivač to riješi.

Mi ćemo kao Univerzitet uvijek istrajavati u zaštiti svoje autonomije i samouprave Univerziteta poštujući sve zakonske propise u ovoj državi – rekao je Škrijelj.

Najavio je da će sutra biti svečana inauguracija novog rektora prof.dr. Tarika Zaimovića, u Vijećnici, na mjestu gdje je 1949. godine je osnovan Univerzitet, izabran prvi rektor i izvršena njegova inauguracija.
U Vijećnici će se nakon 75 godina izvršiti inauguracija novoizabranog rektora, zvanično, kao svečani čin, na kome ću kao rektor koji je osam godina vodio univerzitet predati obilježja rektora novom rektoru, poželiti mu sreću u radu. To će biti inauguracija 20. rektora po redu na univerzitetu u Sarajevo – poručio je Škrijelj.