Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Misije OSCE-a u BiH posjetio Bugojno

moore osce

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore boravio je u poslijepodnevnim satima u radnoj posjeti općini Bugojno.

On se sastao sa čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti u tome gradu, načelnikom Hasanom Ajkunićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Gretom Kunom, i njihovim saradnicima.

Na sastanku u Kristalnoj sali Općine Bugojno razgovaralo se o mogućnostima razvoja lokalne zajednice, preprekama na tom putu, te podršci OSCE-a koja, kako se čulo, neće izostati ni ubuduće.

– Moje kolege iz Terenskog ureda u Travniku veoma često borave u Bugojnu i kroz svoj rad prate situaciju u ovoj općini, s kojom smo razvili partnerski odnos. Razlog današnje posjete je, upravo, to partnerstvo – kazao je Moore.

Izlaskom iz udobnih fotelja i susretima s ljudima koji imaju konkretne informacije o stanju lokalnih zajednica OSCE, dodao je, šalje pozitivnu poruku svim građanima BiH da im je na raspolaganju i da traži mir, stabilnost ali i prava, o čemu je posebno važno govoriti u izbornoj godini.

– Svi Bosanci i Hercegovci imaju ista prava, a moraju imati i iste mogućnosti. Kao partneri ove i drugih općina želimo da doprinesemo bržem putu BiH u budućim integracijama. Na taj način, najbolje radimo svoj posao – rekao je šefa Misije OSCE-a u BiH.

U okviru posjete Bugojnu, on je položio cvijeće na lokaciji spomen-obilježja i u holu Policijske stanice, gdje je odao počast policajcu Tariku Ljubuškiću, koji je poginuo u terorističkom napadu u Bugojnu 27. juna 2010.

Upravo o tom danu te radu policijskih organa razgovarao je na sastanku s načelnikom PU Bugojno Zaimom Ždralovićem.

Šef Misije OSCE-a se posebno zanimao za sigurnosnu situaciju u gradu, kao i za porodicu stradalog policajca, o čemu je više informacija dobio od Tarikove supruge Mersihe koja je, također, prisustvovala ovom sastanku.