Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praznik slobode i spasenja

Seder večerom Jevreji započinju slavlje Pasaha

jevrejska zajednica bih fena

Predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” Vladimir Andrle u izjavi za Fenu kazao je da Pesah predstavlja praznik slobode, spasenja i nade u bolju budućnost

Zalaskom Sunca Jevreji u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu večeras počinju da slave Pesah, jedan od najvažnijih jevrejskih praznika.

Slavlje blagdana započinje veče prije prvog dana praznika večerom koja se zove “Seder veče”. Seder je hebrejska riječ koja znači red, a Seder večera je praznična, obredna večera na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” Vladimir Andrle u izjavi za Fenu kazao je da Pesah predstavlja praznik slobode, spasenja i nade u bolju budućnost. To je dan kad se slavi izbavljenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva. Tokom Pesaha se organizuje Seder večera koja ima svoj red.

– Na Seder tanjuru se nalazi pečena potkoljenica koja simbolizuje žrtvu, jaje koje simbolizuje novi život, gorke trave koje podsjećaju na težak život u ropstvu, zeleno povrće koje se umače u slanu vodu, haroset (mješavina jabuka, cimeta, oraha i vina) koje podsjeća na žbuku koju su Jevreji koristili tokom robovanja. Također se pije pet čaša vina. Sama Seder večera ima svoj red koji se sastoji od 15 rituala koji uključuju blagoslove, molitve, čitanje iz Hagade i drugo – kazao je Andrle.

On je istaknuo da se i danas Pesah slavi po utvrđenom redu koji je naveo.

– Jevrejska opština u Sarajevu svake godine organizuje Seder večeru za svoje članove što je izuzetno dobra prilika da se, prije svega, članovi vide, druže ali i da mlađe generacije nauče više o svom identitetu i o ovom, jednom od najvažnijih, praznika za Jevreje – podvukao je Vladimir Andrle.

Pesah se proslavlja do 13. aprila.