Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Sretan je ovaj grad ako je Tito jedini problem

titova ulica sarajevo123

Forum mladih SDP BiH oštro osuđuje ponovni napad na antifašističke tekovine države Bosne i Hercegovine i ime Josipa Broza Tita, najzaslužnijeg pojedinca iz narodnooslobodilačke borbe koja je donijela oslobođenje naše države od fašizma 1945. godine i dala državi sadašnje granice.

Današnji istup mladog vijećnika SDA Tarika Dautovića jasan je pokazatelj revizionističkog odnosa mladih nacionalista, koji slijede svoje stranačke kolege, koji su ovu državu odvele u rat, ali i pokazuje da prate svjetski trend rastućeg fašizma.

Svojim iskazom: „Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati.“ jasno pokazuje svoje lično nepoznavanje historije Bosne i Hercegovine ili pokazuje samo vještu instrukciju starijih kolega iza stranke da fašizam bolje prolazi kad se mijenjaju činjenice.

Red je da mladog kvaziploitičara naučimo nekoliko činjenica iz bliže i dalje historije BiH.
Neka se prisjeti da je za vrijeme Tita izmijenjen Ustav SFRJ, tačnije 1974. godine i time dato pravo muslimanima da se izjasne kao ravnopravni naroda sa svim narodima i narodnostima tadašnje države, ali i da su vrlo odgovorne funkcije u tom sistemu obavljali upravo pripadnici islamske vjeroispovijesti-Muslimani.

Podsjetit ćemo i mladog vijećnika da posjeti Spomen park Vraca pa pročita imena narodnih heroja i boraca koji su dali živote za ovaj grad u Drugom svjetskom ratu. Vjerujemo da će naći pripadnike istog etničkog korpusa kao i on sam.

Samo ovim činjenicama pada teza o „zatiranju bošnjačkog intelekta“ i ne može se uzeti kao ozbiljna ocjena.

Povodom navedene izjave oglasio se i predsjednik Foruma mladih SDP BiH:
“Žao mi je zbog tvog načina razmišljanja, ali nije ništa bolji od starijih stranačkih kolega. Bilo bi bolje da mijenjate ekonomsku situaciju u BiH, da mijenjate način razmišljanja, da se bavite stvaranjem boljeg ambijenta življenja i prosperitetnijeg ulaganja, spriječavanjem odlaska mladih, vodosnadbijevanjem u KS, itd. Ako je Tito jedini problem u ovoj državi onda je nama super. Nikada se stanje jednog naroda neće promijeniti sve dok se sam narod ne promijeni. Kad se spomene Josip Broz Tito trebaš da ustaneš, jer svi mi i dan danas živimo od onoga što je on napravio i niko drugi. Bilo bi bolje da se počnete prilagođavati civilizaciji.”

Također, da ga podsjetimo da su njegove kolege pokušale isto da urade 2004. godine i nisu uspjeli. Građani Grada Sarajeva ponosno su svojim potpisima rekli ne, u višemjesečnoj kampanji SDP-a protiv preimenovanja ove ulice, stoji u saopšrenju Foruma mladih SDP BiH.