Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP SBK-a: Ne smije doći do umanjenja već ostvarenih boračkih prava

sdp

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Srednjobosanskog kantona uložio je nekoliko amandmana na izmjene i dopune Prijedloga zakona o dopunskim pravima boraca, koji je usvojila Skupština toga kantona.

-Amandmani kojima smo tražili da stečena prava branilaca ostanu ista, nisu prihvaćeni. To je bio razlog što su zastupnici SDP-a glasali protiv izmjena i dopuna ovog zakona – saopćeno je danas iz ove stranke.

Klub zastupnika SDP-a smatra, također, da ne smije doći do umanjenja već ostvarenih prava boračke populacije.

-Prema predloženim izmjenama Zakona, to se upravo čini. Općine svojim propisima utvrđuju uvjete, način i postupak ostvarivanja određenih prava, što će dovesti do toga da se boračka prava umanjuju i razlikuju od općine do općine – navodi ova stranka.

Na kraju, zastupnici SDP-a u Skupštini SBK-a pozivaju predstavnike Kantonalne uprave za pitanja branilaca i Vladu SBK-a da osiguraju ostvarivanje postojećih prava u punom kapacitetu, kako je to definirano Zakonom o dopunskim pravima boraca SBK-a.

Traže, također, da se što prije pokrene inicijativa za izmjene i dopune ovog zakona, s ciljem da se na snagu vrate boračka prava, koja su ukinuta.