Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Petak 13. – Horor na bh. ulicama!

imena ulica – sdp

Klub mladih vijećnika SDP BiH uputio je otvoreni poziv građanima da se zajednički suprotstave hororu na bh. ulicama i izbore za izmjene naziva ulica i drugih javnih prostora i institucija koji nose ime po ratnim zločincima i fašistima. Bilo kakva maska, film, horor knjiga ili priča ovog petka 13. nisu strašniji od horora kojem svakodnevno svjedočimo na ulicama širom Bosne i Hercegovine. Krvnici i njihovi saradnici ovdje se veličaju kao heroji, a njihov lik i djelo kao uzor djeci.

Sličnu inicijativu ranije je sa nivoa Parlamenta Bosne i Hercegovine uputio potpredsjednik SDP BIH Denis Bećirović, a mladi vijećnici ovu borbu sada prenose u skupštine i vijeća općina i gradova, te pozivaju građane da im se pridruže.

„Mi, mladi predstavnici i predstavnice Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) smatramo da naše ulice, trgovi, škole, parkovi, mostovi, studentski domovi, te druge ustanove ne mogu, ni u kojim uslovima, nositi imena osoba i organizacija koje su osuđene za ratne zločine, ili osoba koje su bile protivnici Narodnooslobodilačke vojske, koje su sarađivale sa fašističkim okupatorskim snagama, koje su bile dio fašističkih jedinica ili su im na bilo koji način pomagale. Čak i ako su ove osobe u kasnijem periodu pomilovane ili se pokajale za svoja djela i stavove, smatramo da po njima ne mogu biti nazvane javne ustanove ili javni prostori. Također smatramo da takve osobe i organizacije ne mogu imati spomenike na javnim površinama, niti njihova imena trebaju biti na javnim spomen obilježjima uz imena drugih koji su se časno borili ili su nevino stradali.

Jedni drugima, drugim narodima i naraštajima koji dolaze, moramo ostaviti jasnu poruku kakvo smo društvo, koje vrijednosti gajimo i protiv čega se borimo. Više od 70 godina nakon pobjede nad pošasti zvanom fašizam, te više od 20 godina nakon teško sklopljenog mira, vraćaju nas u vrijeme mraka, krvi, patnji i stradanja. Nećemo to dozvoliti, niti ćemo mirno gledati dok veličaju i uče nove naraštaje da se ugledaju na odgovorne za stradanja nevinih. Imena zločinaca, fašista, ubica i njihovih ideologa na našim ulicama su najgori mogući i najstrašniji horor koji, nažalost, nije ograničen samo na petak 13.

Smatramo da se nazivi ulica, trgova, mostova, parkova, kao i nazivi javnih institucija trebaju odrediti prema geografskim i drugim pojmovima, datumima vezanim za značajne događaje iz historije naših gradova i Bosne i Hercegovine, po imenima osoba koje su dale značajan doprinos u historiji naših gradova i zemlje, imenima osoba koje su dale svoj doprinos u kulturnom, privrednom, društvenom i naučnom razvoju naše domovine ili prema univerzalnim vrijednostima koje zastupamo poput: slobode, jednakosti, solidarnosti, pravde, tolerancije, drugarstva, ljubavi, demokratije, mira, suživota, multikulturalnosti, nezavisnosti, iskrenosti, oprosta, prijateljstva, socijalne pravde, i sličnih pozitivnih vrijednosti.

Prošlost o kojoj se svi slažemo, naročito period Narodnooslobodilačkog rata i dostignuća te borbe moraju ostati jasno zapisana, a njene vrijednosti moraju biti odbranjene. Period rata 1992 – 1995, o kojem se možda i ne slažu svi u BiH i koji će još duže vrijeme biti kamen spoticanja, možemo ostaviti novim generacijama i sudu vremena, ali presuđeni zločini i zločinci iz ovog perioda su linija ispod koje ne možemo i nećemo ići.

U svim našim općinama i gradovima pokrećemo projekat mapiranja ulica, javnih prostora, javnih ustanova i spomenika koji nose ove neprimjerene nazive, a zatim ćemo zajednički uputiti zahtjeve za izmjene naziva i boriti se za te izmjene. Pozivamo sve građanke, građane i organizacije koji nose ideju antifašizma i protive se veličanju ratnih zločina i zločinaca, da nam se pridruže kako bismo se zajednički izborili sa ovim opasnim društvenim pojavama i nadglasali čuvare fašizma i pravdatelje ratnih zločina i zločinaca.

Uključite se kako bismo u februaru zajednički uputili inicijative, sklonili ovaj horor sa ulica i izborili se za javni prostor slobodan od zločinačkih i fašističkih obilježja. Sve informacije kojima raspolažete možete dostaviti ovdje: https://goo.gl/forms/ZqDgfcjhmrORru002, stoji u saopštenju Kluba mladih vijećnika SDP BiH.