Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB: Koalicija sa SDA ostaje nedvosmisleni izbor

BiH

sbb

Savez za bolju budućnost (SBB) i predsjednik stranke Fahrudin Radončić čvrsto ostaju pri stanovištu da koalicija sa SDA jeste nedvosmisleni izbor, ali nakon hapšenja Radončića, SBB očekuje od Stranke demokratske akcije da počne raditi na smanjivanju nepotističkih utjecaja u društvu i politici.

To je na današnjoj pres-konferenciji, nakon sjednice Predsjedništva stranke, izjavio potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić ističući da će to “društveno zlo” prije ili kasnije ugroziti i samu SDA, čiji će se kadrovi, kako smatra, također naći na udaru pohlepe, ucjena ili porodičnih montaža.

– Neovisno čak i od eventualnog procesa, SBB i predsjednik Radončić čvrsto ostaju pri stanovištu da koalicija sa SDA jeste nedvosmisleni izbor. Sve druge opcije Federaciju i BiH vode u stanje velike neizvjesnosti, nesigurnosti i slabljenju neophodnog ekonomskog i evroatlantskog zamaha, koji je snažno etabliran upravo vrlo efikasnim koaliranjem SDA i SBB-a – rekao je Đonlagić.

Dodao je da SDA i SBB, sa svojim ukupnim izbornim rezultatom i udruženom energijom, u ovom trenutku jedino mogu biti garant progresa.

– Ako su otrgnuti porodično – tužilački lobiji olako mislili da će izazvati rušenje legalno i legitimno izabrane vlasti i konstituiranu koaliciju, Fahrudin Radončić i SBB to svojom politikom i povjerenjem u pravosudni sistem, neće niti mogu dozvoliti – kaže Đonlagić.

Na sjednici Predsjedništva stranke donesen je zaključak, po kojem SBB apelira na VSTV i Ured disciplinskog tužioca, te SIPA-u da otkriju i procesuiraju sve koji su omogućili da o aktivnostima Tužilaštva BiH bude ranije upoznat čak i „vođa najveće zločinačke organizacije u poslijeratnoj BiH Zijad Turković.“

SBB uvjerava građane da „izolirani slučajevi rođačko-političkih zloupotreba službenih ovlasti ne utječu na ukupno povjerenje u institucije i pravosudni sistem“.

U tom smislu naglašava da protestna okupljanja nisu potrebna smatrajući da ih priželjkuju „snage haosa“.

– Umjesto “čamparizacije“, SBB se nepokolebljivo zalaže za Strukturalni dijalog i evropeizaciju bh. pravosuđa – zaključio je Đonlagić na današnjoj pres-konferenciji SBB-a.

Članovi Predsjedništva SBB-a pozdravili su “predsjednika stranke Radončića poručujući mu da će izaći iz svega ovoga snažniji, te zahvalili građanima i članovima na iskazanoj podršci i uvjerenosti u nevinost predsjednika stranke”.