Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlije uživale u turskom čaju

turski-caj3

Ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu danas je realizovan projekat “Užitak uz čaj na Balkanu” koji su organizovali Institut Yunus Emre, CAYKUR i EkoAvrasya..

U okviru projekta, zahvaljujući stacioniranom CAYKUR kamionu u Sarajevu, posjetioci su uz tursku i bosansku muziku mogli da se počaste CAYKUR čajem, koji se proizvodi u Turskoj.

turski-caj1

“Ovamo smo došli u okviru programa koji obuhvata nekoliko zemalja Balkana. Ovdje promoviramo i nudimo turski čaj. U isto vrijeme ovamo smo došli kako bi obnovili veze sa ovim prostorima. Želimo da i mi imamo mali doprinos u ovom ponovnom povezivanju. Naša prva stanica bila je Albanija, nakon toga išli smo na Kosovo, a nakon Prizrena preko Crne Gore stigli smo u Bosnu i Hercegovinu. Sinoć smo bili u Mostaru, danas smo ovdje, sutra u Zenici, a nije isključena ni mogućnost da posjetimo Tuzlu. U Bosnu i Hercegovinu smo došli kako bismo ponudili prijateljstvo uz čašu toplog čaja” kazao je Imdat Sutluoglu, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor CAYKUR-a, Udruženja proizvođača čajeva u Turskoj, te bivši ministar životne sredine u 58. Vladi Republike Turske.

On je dodao kako je zainteresiranost dobra uprkos tome što je vikend i što je program počeo u ranijim jutarnjim satima. Sutluoglu je kazao kako on očekuje da će ovaj program pomoći u prodaji proizvoda kompanije CAYKUR kao što su turski (crni) čaj i ledeni čaj.

Na promociji turskog čaja našao se i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

turski-caj2

“Jedna od poznatijih kompanija u Turskoj, CAYKUR Rize danas svoje proizvode predstavlja u Sarajevu, jučer su bili u Mostaru. Zaista nam je drago što su ovdje, jer je čaj proizvod koji ovdje dobiva sve više pažnje . Znate, u Bosni i Hercegovini se pije kahva, ali sada je i turski čaj dio ovog tržišta. Velika je zainteresiranost za ovaj projekat i promociju čaja”, kazao je ambasador Erginay i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ovog programa i što su bar na trenutak grad Rize, koji je poznat po proizvodnji ovog čaja, doveli u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Zainteresirani građani moći će degustirati orginalni turski čaj koji će karavan dijeliti sve do večernjih sati.

Cilj projekta “Užitak uz čaj na Balkanu” u organizaciji Instituta Yunus Emre, CAYKUR proizvođača turskog čaja te udruženja evro-azijskih privrednih odnosa EkoAvrasya je promovisanje turskih proizvođača čajeva u regionu Balkana.

CAYKUR-ov kamion osvježenja uz čaj, nakon posjete Albaniji i Kosovu, nastavio je put Bosne i Hercegovine gdje će ostati do 5. oktobra, a nakon boravka u Sarajevu posjetit će Zenicu, a sinoć je bio u gradu na Neretvi, Mostaru.

CAYKUR je bio i dio Buisness Foruma u Prizrenu gdje su gosti foruma mogli uživati u kvalitetnom turskom čaju.

Karavan “CAYKUR-ov kamion osveženja uz čaj” je prema rječima Sutluoglua, prije Bosne i Hercegovine i Prizrena boravio u Gjirokastru, u Albaniji, gde je od 28. do 30. septembra bio dio Festivala umjetničkog zanatstva i kulturnog nasljeđa, u okviru kojeg su održani i “Dani turske kulture”.