Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poništen tender

Sarajevski “Rad” nezakonito nabavio autosmećara od 200.000 KM

autosmecar kjkp rad
Ilustracija; Foto: KJKP Rad

Za najpovoljnijeg ponuđača izabrali firmu iz Zenice. URŽ je ustanovio nedorečenosti u tenderskoj dokumentaciji

Ured za razmatranje žalbi BiH utvrdio je da se sarajevsko Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad da tendersku dokumentaciju za nabavku specijalnog vozila autosmećara za odvojeno prikupljanje otpada iz zelenih otoka nije pripremilo u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, kao i podzakonskim aktima.

Naime, KJKP Rad je 10. maja donijelo odluku kojom je za najpovoljnijeg ponuđača odabralo firmu SLT Zenica. Nabavka vozila autosmećara je iznosila oko 200.000 KM (bez PDV-a). Na ovu odluku se žalila firma LIV-S Visoko, a Ured za razmatranje žalbi je, nakon djelomično usvojenih žalbenih navoda, odlučio poništiti ovaj postupak. KJKP Rad je prije nekoliko dana postupio po odluci URŽ-a i poništio je tender.

autosmecar kjkp rad 1
Ilustracija; Foto: KJKP Rad

URŽ je u svojoj odluci ustanovio kako je KJKP Rad propustio u tenderskoj dokumentaciji sročiti potpune informacije o uvjetima ugovora i postupku dodjele ugovora, što je za posljedicu imalo različitu ocjenu ponuda žalitelja i izabranog ponuđača vezano za dostavljanje dokumentacije.

Faksimil dijela odluke URŽ-a o nabavci autosmećara

URŽ je ocijenio da je došlo do bitnih povreda postupka. Naime, ustanovljene su nedorečenosti u dijelu tenderske dokumentacije u kojima je propisana tehnička specifikacija, pa je URŽ stoga ustanovio da se u konačnici radilo o nezakonitoj dodjeli ugovora. U najkraćem, ponuđači su zbog tih nedorečenosti dostavili različitu dokumentaciju.