Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo: Općina Novi Grad obilježila 39. rođendan

novi grad rodjendan33

Najveća općinska priznanja Zlatna i Srebrena plaketa “Safet Hadžić” i zahvalnice uručene su istaknutim pojedincima i kolektivima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, održanoj prije dva dana povodom obilježavanja 16. decembra, Dana Općine Novi Grad.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Rusmir Baljić, koji je prisutnima čestitao Dan Općine, istakavši da ta lokalna zajednica s ponosom slavi 39. godišnjicu postojanja, zato što su iza nje veliki rezultati te da su u budućnosti postavljeni još veći ciljevi.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić podsjetio je da je uz podršku Općinskog vijeća prije dvije godine donesena Odluka da se Dan Općine obilježava na dan kada je formirana, a da se 8. juni i dalje obilježava kao Dan odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

To su, istakao je, dva značajna datuma u historiji Općine koja je navršila punih 39 godina.

Zlatna plaketa “Safet Hadžić” uručena je akademiku Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti prof. dr. Dževadu Jahiću, autoru brojnih djela iz oblasti lingvistike, uključujući Gramatiku bosanskog jezika i Enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika u 12 tomova.

Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” dodijeljena je Humanitarnoj organizaciji “Crveni polumjesec” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za humanitarni rad i izuzetan doprinos u izgradnji i finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva i pružanja usluga i podrške socijalno ugroženim porodicama s područja Novog Grada.

Srebrena plaketa “Safet Hadžić” ove godine dodijeljena je ljekaru opće prakse u Domu zdravlja “Saraj-Polje” Osmanu Isoviću. Priznanje mu je dodijeljeno za nesebičan doprinos i volonterski rad na području općine Novi Grad.

Kolektivnu Srebrenu plaketu “Safet Hadžić” dobila je Škola fudbala “Novi Grad”, za izuzetan doprinos u afirmaciji i razvoju fudbalskog sporta na teritoriji općine.

Uručene su i brojne zahvalnice, između ostalih, istaknutom sportisti i svjetskom prvaku u kick boksu Mirzi Pramenkoviću, najmlađoj pobjednici Ilidžanskog festival Amni Aganović te Omeru Ćatiću, građaninu zaslužnom za razvoj i unaprjeđenje borilačkih vještina kod djece, saopćeno je iz Općine Novi Grad.