Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradsko vijeće odlučilo

Sarajevo dobija spomen-obilježje civilnim žrtvama opsade

Foto: Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Usvojena je Odluka o dopuni Odluke o obnovi fasada u obuhvatu historijskog urbanog krajolika. Tako se u Odluku uvrštava i obnova “Despića kuće” koja je proglašena za nacionalni spomenik i koja je u funkciji depadansa muzeja.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 44. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, usvojilo je niz odluka, od kojih se određene odnose i na podizanje spomen-obilježja.

Očuvanje istine

Nakon provedene javne rasprave, Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o podizanju Spomen-obilježja civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva 1992.-1996., u ulici Hamze Hume na Skenderiji.

Ovo jedinstveno spomen-obilježje simbolizirat će trajnu posvećenost očuvanju istine o teškim godinama opsade Sarajeva te će imati i historijsko- edukativni i duboko emotivan značaj. Sastavni dio Odluke je i idejno rješenje spomenika.

Rad autora Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”.

Gradski vijećnici, između ostalog, nisu usvojili Odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajevo.

Obnova fasada

Usvojena je Odluka o dopuni Odluke o obnovi fasada u obuhvatu historijskog urbanog krajolika. Tako se u Odluku uvrštava i obnova “Despića kuće” koja je proglašena za nacionalni spomenik i koja je u funkciji depadansa muzeja.

Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Centar – Novo Sarajevo”. Naime, na osnovu Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo iz 2020. godine kojim su bili zaduženi nosioci pripreme i izrade planske dokumentacije (Grad, općine i Zavod za planiranje razvoja KS), da prilikom donošenja nove, odnosno izmjena i dopuna važeće planske dokumentacije, kao i planova čija je izrada u toku, provode zaključke i preporuke sadržane u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada”, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 24.02.2021. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Centar Novo – Sarajevo”.

Obzirom da je Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo u februaru 2024. godine stavljen van snage, usvojena je naprijed navedena Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva, te je ponovo na snazi odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna plana iz 2015. godine.

Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su razmotrili i usvojili Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva.

Razmotreni su i zaključkom upućeni u javnu raspravu i Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2025. godinu, Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu, kao i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu.

U javnu raspravu su upućeni i Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2025. godinu te Nacrt Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2025. godinu. Primljena je k znanju Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama.

Podrška povratnicima

Na kraju sjednice upućeno je više vijećničkih pitanja i inicijativa. Usvojena je inicijativa koju je podnio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, da Grad Sarajevo planira sredstva u iznosu od 200.000,00 KM u Budžetu Grada Sarajeva za 2025. godinu kako bi se sufinansiralo asfaltiranje puta od sela Sjedaće (Osojnica) do Klotjevca – sela u južnom dijelu općine Srebrenice, udaljenog od Srebrenice oko 30 kilometara.

U obrazloženju je, između ostalog, naveo “Traženje mogućnosti za davanje podrške povratnicima i ulaganje u razvoj u srebreničkom kraju, kontinuirana je obaveza svih subjekata, a Grad Sarajevo kao glavni grad ima posebnu odgovornost na tom putu. Svaka donirana pomoć povratnicima u postojećim uslovima izuzetno je vrijedna i važna, ali ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u budućnost, a bez uslovnog pristupnog puta su i svakodnevnica i svaka aktivnost usmjerena ka boljem sutra, bitno otežani”.

Gradsko vijeće je usvojilo i inicijativu koju su podnijeli predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, i gradski vijećnik Vedad Deljković da se u budžetu Grada Sarajeva, počev od 2025. godine, u skladu sa mogućnostima, planiranju sredstava za finansiranje selekcija sarajevskih klubova u ekipnim sportovima koji nastupaju u najvišem rangu ligaških takmičenja u Bosni Hercegovini.