Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sa KCUS-a pacijenticu naručili na MRI pregled glave tek u ljeto naredne godine

luckin

Pacijentica iz Sarajeva čekat će da snimi MRI glave skoro cijelu godinu. Amela Lučkin objavila je na društvenim mrežama uputnicu sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema kojoj je MRI snimanje glave zakazano tek u junu 2019. godine, piše Patria.

„To je strašno“, rekla je Patriji Lučkin, bojeći se da bi se njeno stanje do tada moglo znatno pogoršati.

Ova pacijentkinja ima periode kada gubi svijest, a njeno tijelo se grči. Nakon dva EEG-a ljekari su ustanovili da se radi o nekoj vrsti epilepsije. Kako bi otklonili sumnju da se ne radi o nekoj vrsti tumora ili ciste, neurolog je Lučkin poslao da snimi MRI. Ipak, taj snimak na KCUS-u ona može uraditi tek za godinu dana, što bi, boji se, za nju moglo biti kasno.

Krajem maja sa KCUS-a je saopćeno da su nabavili novi MRI aparat, jedan od najsavremenijih u regiji. Saopćeno je da je Klinika za radiologiju ranije imala tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljeni 2005. godine, a jedan 2009. godine, bili su stari i često su se kvarili. Liste čekanja na pregled sa novim MRI aparatom trebaju biti smanjene, a usluga brža, pouzdanija i proširena.

„Ispunjavamo sva obećanja, brže nego što smo i sami očekivali. KCUS postaje istinski ono što je uvijek i trebalo da bude, lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Obnavljanje opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra. Pokazali smo za nepune 2,5 godine izvrstan uspjeh“, rekla je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a , puštajući u rad novi MRI uređaj.

„Ne znam šta se desilo sa tim aparatom u međuvremenu, ali znam da je moj termin za snimanje u junu 2019. godine“, kaže Lučkin.