Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica nsrs-a

Sa dnevnog rada povučen prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

nsrs
Foto: NSRS
Arhiva

Iz Delegacije Evropske unije u BiH je saopćeno da EU snažno apeluje na Vladu RS da povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

Na petoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u toku, zastupnici su izglasali da se sa dnevnog reda povuče tačka 3 – prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti – po hitnom postupku.

Nakon glasanja predsjednik NSRS Nenad Stevandić je konstatovao da je od 70 prisutnih zastupnika glasalo 65, od kojih se 50 izjasnilo da se sa dnevnog reda povuče ta tačka, pet je bilo protiv, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano.

Među preostalih 20 usvojenih tačaka dnevnog reda NSRS trebalo bi da razmatra Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je izazvao brojne reakcije i negativne komentare.

Kako je navedeno u Nacrtu zakona, ovim zakonom se osniva poseban registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, uređuju uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija.

Nakon što je Vlada RS utvrdila nacrt ovog zakona, uslijedile su brojne reakcije predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH je saopćeno da EU snažno apeluje na Vladu RS da povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.