Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbor članova

Bira se Upravni odbor RTVFBiH: Među kandidatima i rušitelji ustavnog poretka?

Foto: Screenshot/FTV

Kajan za Fenu kaže da će insistirati na zakonitom i transparentnom načinu biranja članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine

Sanel Kajan, predsjednik Komisije za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvao je sjednicu ovog parlamentarnog tijela za ponedjeljak 2. septembra. Pred članovima Komisije je i tačka – Način biranja i imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH.

Kajan kaže da se, uz ostalo, Komisija za informisanje stara o ostvarivanju posebnog društvenog interesa Predstavničkog doma u javnim preduzećima informativne djelatnosti čiji je osnivač Federacija BiH, u skladu sa zakonom, te razmatra nacrte i prijedloge zakona, drugih propisa i općih akata i druga pitanja iz oblasti informisanja i daje mišljenja i prijedloge Predstavničkom domu.

Kajan: Protiv miješanja politike

Kajan za Fenu kaže da će insistirati na zakonitom i transparentnom načinu biranja članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

-Naročito sam protiv miješanja politike u uređivanje javnih medija – kaže Kajan.

-Ukoliko se tačnim pokažu najave da je među kandidatima za članove, pa i predsjednika UO RTVFBiH osoba koja je duboko kompromitovana kroz svoj dosadašnji rad, neko ko otvoreno podržava paradržavnu tvorevinu, ko je javno izjavljivao da bi blokirao cijelu državu i ko poziva na rušenje Federacije BiH, snažno ću se usprotiviti njegovom imenovanju na bilo koju javnu poziciju. Od Komisije za izbor i imenovanja, u tom slučaju, očekujem da prijavu odbace, i javno osude antidržavno djelovanje. Članovi Upravnog odbora RTV Federacije BiH ne mogu biti osobe koje karakterišu neprofesionalizam i otvorena politička pristasnost – ističe Kajan.

Foto: Arhiv
Sanel Kajan

Komisija za informisanje će, vjerovatno, 2. septembra izaći sa mišljenjem i zaključkom prema javnosti i Parlamentu, koji je osnivač Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor nije biran godinama

Sa druge strane, predsjedavajuči Predstavničkog doma Dragan Mioković rekao je za Fenu da misli da većina u parlamentu podržava do sada urađeno od strane zajednička radne grupe oba doma Parlamenta Federacije za izbor Upravnog odbora RTVFBiH.

-Ono o čemu sam obaviješten je da je ova radna grupa raspisala konkurs za članove UO RTVFBiH. Prema informacijama koje imam, pristigle prijave će biti otvorene početkom septembra i ja se nadam da ćemo na redovnoj sjednici početkom oktobra imati prijedlog za izbor članova UO, kako je i predviđeno zakonom. Mislim da će na taj način biti ispoštovan zakon – rekao je Mioković.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Dragan Mioković

Novi Upravni odbor RTV FBiH nije biran godinama, a aktuelna vlast raspisuje konkurs za četiri člana. Opozicija u FBiH problematizira odluku u raspisivanju konkursa za sva četiri člana UO jer zakon koji je na snazi kaže da se godišnje može izmjeniti samo jedan član Upravnog odbora.

S druge strane, vlast se poziva na savjete pravnih stručnjaka i tvrdi da su zbog dugogodišnjeg neizbora u situaciji kao da prvi put biraju Upravni odbor RTV FBiH za što zakon dopušta da se izaberu sva četiri člana UO odjednom.

Mioković za Fenu kaže da je pravo opozicije da sumnja i da je ohrabruje da poduzme korake koje predviđa zakon.

-Vjerujem da će odluke suda biii da su njihovi stavovi bili pogrešni – kaže Mioković.