Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetska TV

RTRS pisao State Departmentu zbog kritikovanja vlasti RS-a, dobili su oštar odgovor

Foto: Pixsell

Između ostalo, pitali su da li ambasador SAD u BiH Michael Murphy ima smjernice za svoj politički angažman ili nastupa samoinicijativno

Posljednjih nekoliko sedmica Ambasada SAD intezivno postavlja pitanja vlastima bh. entiteta Republika Srpska o javnom novcu, sumnjivim transakcijama i privatnim poslovima povezanim s institucijama kojima upravljaju osobe bliske entitetskom predsjedniku i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Takav narativ nije se svidio entitetskom javnom emiteru RTRS-u koji se odlučio pisati State Departmentu.

“Na njihovu vašingtonsku adresu poslali smo deset konkretnih pitanja.

Između ostalo, pitali su da li ambasador SAD u BiH Michael Murphy ima smjernice za svoj politički angažman ili nastupa samoinicijativno.

Hiljadu zašto, nijedno konkretno zato. Tako zvanični Washington odgovara na jasno definisana pitanja naše Televizije o radu svoga ambasadora u BiH. Gotovo svakodnevno iz američke ambasade u Sarajevu stižu saopštenja u kojima kritikuju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. I postavljaju pitanja. A onda smo i mi odlučili da pitamo. Deset pitanja poslali smo State Departmentu”, navedeno je u objavi RTRS-a.

Ubrzo im je stigao odgovor iz State Departmenta.

“Ambasador Murphy je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsjednika Sjedinjenih Država. On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da bi pomogao u unapređenju integracije BiH u euroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije”, navedeno je u odgovoru američkih vlasti.