Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS se zadužila u američkom tržnom centru

BiH

narodna skupstina rs (1)

Kako stvari stoje, uzalud je Vijeće ministara prošlog tjedna pozvalo entitetske vlasti na maksimalnu kontrolu nivoa zaduženosti – vlasti Republike Srpske upravo prošle sedmice saopštile su da su dobile kredit u iznosu od 300 miliona dolara.

Radi se o novcu iz blagajne investicijskog fonda GBCI čije je sjedište u jednom tržnom centru na Floridi. Taj novac bit će iskorišten za pokrivanje rupa u budžetu  RS-a, a kako je priopćeno rok otplate je tri godine uz kamatu od tri posto.

Zanimljivo je da je ministar financija RS Zoran Tegeltija u „maniru pobjednika“ kao najveći uspjeh naveo da se radi o samostalnom zaduživanju Republike Srpske pa za kredit od 300 miliona dolara nije potrebno tražiti odobrenje institucija BiH?!

Prema podacima državne Direkcije za ekonomsko planiranje i upozorenju Vijeća ministara „visoka zaduženost Republike Srpske, a posebno dalja eskalacija zaduženosti ozbiljno bi mogla ugroziti ukupnu fiskalnu održivost Bosne i Hercegovine s obzirom na ulogu entiteta“.

Inače, potencijalni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 45,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a stvarni, verificirani dug 42,2 posto što našu državu svrstava u red srednje zaduženih zemalja.

Službeni podaci kažu da je potencijalni dug Vladinog sektora Republike Srpske dostigao je 60 posto BDP-a tog entiteta, a u Federaciji 38,8 posto.

Jedan od glavnih razloga rasta duga je prosječni primarni proračunski deficit u posljednjih pet godina od 1,3 posto godišnje – upozorilo je Vijeće ministara.
Zbog svega ovoga, postavlja se pitanje je li se uopšte Republika Srpska smjela upustiti u zaduživanje teško 300 miliona dolara što iznosi oko 511 miliona maraka jer će to u svakom slučaju utjecati na ukupnu fiskalnu održivost države?

Vlasti RS-a, svjesne su da su taj entitet zadužile preko mjere i dopuštene granice pa su najavili da će kredit podići u dvije tranše – jednu u ovoj, drugu u idućoj godini – kako ne bi ušli u „crvenu zonu“.

Zanimljivo je da je ministar financija RS Zoran Tegeltija u „maniru pobjednika“ kao najveći uspjeh naveo da se radi o samostalnom zaduživanju Republike Srpske pa za kredit od 300 miliona dolara nije potrebno tražiti odobrenje institucija BiH?!

-Svemu treba dodati da su detalji o tom kreditu i dalje za javnost nepoznati, a po mišljenju ekonomskih stručnjaka iz RS-a „puno je toga mutnog“. Oni su već Vladi RS-a postavili javno pitanje – što će biti ako američki dolar poraste, ali odgovor im još ne stiže. Izveli su i računicu po kojoj po sadašnjem trendu rasta dolara, a izvjesno je da će se nastaviti RS za tri godine morati vratiti ne 511 miliona maraka, nego 597 miliona maraka.

[yuzo_related]

Već nekoliko dana Banjom Lukom kruže priče koje nisu službeno potvrđene, ali ne demantirane, da će Vlada RS-a većinu kredita od 300 miliona dolara dobiti – u gotovini?! Iz Vlade na ovo šute i jedino su saopštili da će novac doći u narednih mjesec dana.

Međutim, Vlada i dalje ne odgovara na pitanja zbog čega investicijskom fondu s Floride od kojeg je dobila kredit, u susjednim zemljama nije dozvoljeno da otvori transakcijske račune? Vjerojatno zbog toga iz nekih političkih i ekonomskih krugova u Banjoj Luci stižu tvrdnje da bi se moglo raditi o crnim novcima koje se ubacuju u legalne tokove novca.