Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kongres u neumu

Revicon: Neizbježna sistemska transformacija javnog sektora

revicon
FOTO: Fena

Jedna od ključnih tema Kongresa bila je i tranzicija ka programskom budžetiranju, koji fokus prebacuje sa kontrole potrošnje po stavkama na odgovornost za ostvarene rezultate

Učesnici trećeg Međunarodnog kongresa javnog sektora u Bosni i Hercegovini poručili su da integracija, implementacija i inovacija predstavljaju odgovor na neizbježnu sistemsku transformaciju javnog sektora, s jasnim ciljem povećanja njegove učinkovitosti.

Po riječima direktora Revicona, Marina Ivaniševića, cilj konferencije koja je održana u Neumu, jeste pružiti podršku profesionalcima u oblasti javnih finansija kako bi zajednički definisali smjernice za uspješnu provedbu reformskih rješenja.

– Poruke koje šaljemo jasno ukazuju da dalja profesionalizacija javnog sektora podrazumijeva neophodno unapređenje kontinuiranog razvoja i napredovanja stručnjaka u javnim finansijama, uz primjenu novih tehnologija – rekao je Ivanišević. 

Na Kongresu je istaknut važan napredak koji su ostvarile institucije u pripremi za primjenu IPSAS standarda, globalno priznatih standarda finansijskog izvještavanja, koji će do 2030. implementirati 75 posto država svijeta.

Konsultantica za računovodstvene i porezne oblasti iz Revicona Amra Salihović smatra da ti standardi pružaju potpunu transparentnost u upravljanju javnim finansijama – od prihoda do raspodjele sredstava, imovine i obaveza, čime se obnavlja povjerenje građana u javni sektor.

BiH ima tri godine da se prilagodi i provede potrebnu specijalističku edukaciju za njihovu punu implementaciju.

Jedna od ključnih tema Kongresa bila je i tranzicija ka programskom budžetiranju, koji fokus prebacuje sa kontrole potrošnje po stavkama na odgovornost za ostvarene rezultate.

U tom smislu je konsultant Revicona Mahir Proho pojasnio da veća sloboda u raspodjeli resursa i njihova bolja usmjerenost na postizanju ciljeva donose benefite svim građanima.

Najavljeni su novi koraci ka uvođenju ESG izvještavanja u javnom sektoru

Pored toga, najavljeni su novi koraci ka uvođenju ESG izvještavanja u javnom sektoru, što će dodatno biti olakšano objavom prvih međunarodnih standarda održivosti za javni sektor, koji se uskoro očekuju.  

Istaknuta je potreba za intenzivnijom primjenom novih tehnologija u javnim institucijama i preduzećima, čime bi se postigla brža, sigurnija i transparentnija usluga građanima. Profesionalci iz javnog sektora već se pripremaju za promjene koje su pred njima.

– U partnerstvu s javnim sektorom želimo realno procijeniti potencijal novih tehnologija i pronaći rješenja koja će povećati produktivnost i značajno unaprijediti kvalitet rada. Kao dio specijalističkih edukacija, Revicon je integrisao i upotrebu novih tehnologija u različitim oblastima – zaključila je Jelena Misita, izvršna direktorica Revicona. 

Cilj međunarodnih kongresa javnog sektora, koji konsultantska kuća Revicon organizuje svake godine, je jačanje profesionalizacije ljudskih potencijala i unapređenje upravljanja javnim finansijama u BiH, uz aktivnu promociju najboljih praksi i inovacija u ovoj oblasti, saopćeno je iz Revicona.