Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

REKOM: Poziv Grabar-Kitarović da nastavi s podrškom koju je pružao Josipović

kolinda grabar kitarovic dragan covic (4)

Koalicija za REKOM, koja se zalaže za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine, pozvala je danas predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da nastavi sa podrškom inicijativi koju je pružao bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, prenosi Anadolu agency.

Regionalna komisija bi imala zadatak da sačini popis imena svih žrtava ratova, kao i da utvrdi okolnosti njihovog stradanja. Ideja je da sporazum o osnivanju te komisije, koji će zajednički sačiniti specijalni izaslanici predsednika država u regionu sa Koalicijom za REKOM, bude potpisan na sledećem Samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, u julu u Londonu. Do sada su tu ideju podržali predsednici Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i bošnjački član Predsedništva BiH.

“Koalicija za REKOM poziva predsednicu Republike Hrvatske i predsednika Slovenije, kao predsednike država članica EU, da se pridruže predsednicima Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije i bošnjačkom članu Predsedništva BiH i imenuju lične izaslanike za pisanje Sporazuma o osnivanju REKOM-a, koji bi premijeri postjugoslovenskih zemalja potpisali na samitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu 2018. godine i time stvorili uslove da Statut REKOM-a, u razumnom roku, stupi na snagu”, navedeno je u saopštenju.

Koalicija takođe moli predsednicu Hrvatske da ima u vidu činjenice koje su utvrdili Haški tribunal i sudovi u Hrvatskoj i regionu, kao i rezultate istraživanja Documente i Fonda za humanitarno pravo – “podaci pokazuju da su identitet i okolnosti smrti najmanje 10.000 žrtava u ratu na teritoriji Hrvatske već utvrđeni”.

“Nema nijednog razloga da žrtve rata u Hrvatskoj ne dobiju regionalno priznanje i ne budu zajedničke žrtve”, saopšteno je iz Koalicije.

Cilj i mandat Reginalne komisije već je određen Nacrtom statuta koji su zajedno sačinili specijalni izaslanici predsednika država postjugoslovenskih zemalja 2014. godine.