Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na udaru i bih

Regionu prijeti jako nevrijeme: Padao je grad, upaljen alarm zbog oluje!

nevrijeme

Za utorak je upaljen žuti meteoalarm za područje cijele BiH zbog grmljavinskog nevremena

U Sloveniji je u ponedjeljak pala kiša, ponegdje i grad, a u Hrvatskoj je izdato upozorenje zbog najavljenih oluja s grmljavinom koje će donijeti osvježenje.

Promjena vremena u Hrvatskoj počeće tokom večeri, pa je za sjever zemlje proglašen žuti alarm zbog mogućih jakih nevremena i pljuskova.

Žuti alarm na snazi je za Istru, Gorski kotar, Liku, središnu Hrvatsku i Slavoniju, pišu hrvatski mediji.

Nevrijeme će se tokom noći i sutrašnjeg dana premjestiti preko cijele Hrvatske, a moguće su i poplave.

Za cijelu zemlju na snazi su upozorenja Meteoalarma – narandžasto je na snazi za Slavoniju i Istru i Kvarner, dok je za ostatak zemlje na snazi žuti alarm.

Promjena vremena biće brza, kratkotrajna, ali žestoka, pa će osim čestih pljuskova s grmljavinom biti i mestimičnog olujnog nevremena s gradom, na Jadranu vrlo vjerovatno i pijavicama, najavljuje u svojoj najnovijoj prognozi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Prognoza za BiH

Sutra se u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Za cijelu BiH za sutra je izdato žuto upozorenje zbog grmljavine, ali i visoke temperature vazduha, objavio je “Meteoalarm”.

Na području Banjaluke, Foče, Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Livna i Prijedora upozorenje je izdato zbog grmljavine, na području Trebinja zbog ekstremno visoke temperature vazduha koja će dostići i do 32 stepena Celzijusova.

Na području Mostara i Višegrada upozorenje je izdato i zbog grmljavine i zbog ekstremno visoke temperature vazduha koja će dostići 33, odnosno 32 stepena.

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali treba biti na oprezu.

U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

U srijedu se u Bosni i Hercegovini se prognozira umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

U četvrtak će u Bosni će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niske naoblake. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C.