Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Reakcija na Dodikove secesionističke poruke: Konaković pozvao na paintball borbu

Banja Luka: Zajednička konferencija Milorada Dodika i Emedina Konakovića, novog minista vanjskih poslova
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Konaković je naveo da kreiranje politike konflikta svakodnevno tjera potencijalne investitore iz zemlje, tjera turiste i ostale dobronamjerne ljude

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagovao je na izjave Milorada Dodika o secesiji te pozvao “one koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu”.

“Ne odgovaram na njegove svakodnevne izjave, ne referiram se na svaku. On je po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji, ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo”, poručio je.

Kazao je da ne želi svoje snove da prodaje glasačima i da zbog toga ne rješava probleme koji se mogu riješiti.

“Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizovati, u ovoj zemlji može samo ono o čemu se dogovorimo. Umjesto svakodnevne polemike odabrao sam koncept jačanja institucija BiH i popravljanja odnosa sa prijateljima Bosne i Hercegovine koji bi bili spremni reagovati u slučajevima novih kriza koje se mogu desiti”, rekao je.

Konaković je naveo da kreiranje politike konflikta svakodnevno tjera potencijalne investitore iz zemlje, tjera turiste i ostale dobronamjerne ljude.

“Jednako zbog toga trpe svi građani, u oba bh. entiteta i Brčko distriktu BiH. Plate jednako ne rastu i život se jednako ne popravlja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalim. One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu”, poručio je.

On je rekao da većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom te da je njihov plan da tamo pošalju tuđu djecu.

“Mnogo štete nanose upravo onima čije interese tobože brane”, zaključio je Konaković.