Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za Fokus

Reakcija Ambasade SAD-a na Dodikovu prijetnju hapšenjem američkog diplomate

Ambasada SAD
Foto: Ambasada SAD

Dodik i vlasti RS nemaju ovlaštenja nad diplomatskim odnosima između SAD i BiH, poručili su iz Ambasade SAD

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini u izjavi za Fokus prokomentirali su izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika putem koje prijeti hapšenjem američkog diplomate Todda Bullocka.

– Zvaničnik kojeg gospodin Dodik opetovano pominje je direktor Kancelarije Ambasade SAD u Banjoj Luci, koja je sastavni dio Misije SAD u Bosni i Hercegovini. On je akreditovani američki diplomata u Bosni i Hercegovini. Gospodin Dodik i vlasti Republike Srpske (RS) nemaju ovlaštenja nad diplomatskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH za naš portal.

Stavovi bh. institucija

Za stavove nadležnih bh. institucija o prijetnjama institucija RS da će uhapsiti člana diplomatskog kora, uputili su nas na Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

– Sjedinjene Države imaju puno povjerenje da će relevantne institucije Bosne i Hercegovine ispuniti svoje obaveze prema međunarodnom pravu u vezi sa akreditovanim američkim diplomatskim osobljem gdje god da žive i rade u BiH – poručili su iz Američke ambasade.

Bijesni Dodik

Podsjetimo, Dodik je u intervjuu za RTRS vidno dao do znanja da je bijesan na voditelja Kancelarije Američke ambasade u Banjoj Luci kojeg je optužio da “hoda po bankama i prijeti im sankcijama”.

– To je taj neki Todd. Mi ga pratimo i čim ga identificiramo, uhapsićemo ćemo ga”, zaprijetio je Dodik očito aludirajući na diplomata Todda Bullocka koji vodi Ured ambasade SAD u Banjoj Luci.