Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Razmatran prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH

predstavnicki dom psbih fena
Foto: Fena

Špago je pozvao poslanike da još jednom pokažu svoju odgovornost i da podrže predloženi zakon

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Šerif Špago, a kojim bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i uz tri prihvaćena amandmana, predloženi zakon.

Predlagač zakona Šerif Špago (SDA) je pojasnio da sadašnja verzija zakona, koja je dopunjena amandmanima koje je usvojila Komisija, predviđa da se za plaće za zaposlenike sa koeficijentom od 1,20 do 5,99 plaća obračunava kao i do sada, množenjem koeficijenta njihovog radnog mjesta sa osnovicom koja je sada 600 KM.

Po njegovim riječima, povećanje za te zaposlenike je 12,15 posto u odnosu na plaću koju su primali zaključno sa martom, odnosno u rasponu od 78 KM do 382 KM.

Kazao je da bi za plaće za zaposlenike čiji je koeficijent radnog mjesta od 6,00 do 7,99 povećanje bi bilo 6,54 posto, odnosno u konvertibilnim markama to je od 210 do 262,50 KM.

-Plate za zaposlenike čiji je koeficijent radnog mjesta od 8,00 do 10,00 povećanje bi bilo manje od jedan posto, odnosno 0,93 posto i raspon povećanja tih plaća bi bio između 40 i 50 KM – kazao je Špago.

Naveo je da bi usvajenjem ovog zakona, odnos najviše i najniže plaće u institucijama BiH bi se sadašnjih 8,33 smanjio na 7,5.

Špago je pozvao poslanike da još jednom pokažu svoju odgovornost i da podrže predloženi zakon.

Predložio je i da, ukoliko Predstavnički dom danas usvoji predloženi zakon i uputi ga Domu naroda, donesu i zaključak kojim bi se zatražilo od Doma naroda PSBiH da prijedlog ovog zakona razmatra po hitnom postupku.

Poslanici će se, nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda, izjasniti o svakoj od njih.