Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspisana potjernica za osumnjičenim za silovanja u Bratuncu

bratunac

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Bratunca, a za osumnjičenim je raspisana potjernica, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Novaka Stjepanovića, zv.“Krke“, rođenog 1966. godine u Srebrenici, nastanjenog u Ljuboviji, za osumnjičenim je raspisana međunarodna tjeralica na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu pripadnika VRS, tokom 1992. godine, na području Bratunca, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je u mjesecu lipnju/junu 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva, žena mlađe dobi, bošnjačke nacionalnosti, prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, optuženi prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile, počinio nad oštećenom silovanje i seksualno zlostavljanje, što je ostavilo izuzetno teške fizičke i psihičke ozlijede na oštećenu, jer se radilo o osobi mlađe životne dobi.

Optužnica predstavlja nastavak aktivnosti na procesuiranju kaznenih djela, ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u ratnim sukobima, za koja tužiteljstvo vodi više istraga koje se odnose na sva područja u BiH.

S obzirom da je protiv optuženog Stjepanovića, na snazi još jedna optužnica Tužiteljstva BiH i da se nalazi u bjekstvu i prema dostupnim saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za optuženim je na zahtjev Tužiteljstva BiH raspisana međunarodna tjeralica i u narednom periodu poduzet će se aktivnosti sa ciljem njegovog lociranja i procesuiranja.