Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasio se ministar Delić

Raskol u Vladi FBiH zbog neradne nedjelje?

Foto: Fena

Ministar iz NiP-a kontrira ministru iz Naše stranke, kaže da se krše radnička prava

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakonsko rješenje ministra trgovine iz Naše stranke Amira Hasičevića o neradnoj nedjelji, njegov kolega u Vladi FBiH, ministar Adnan Delić iz NiP-a kaže da to nije baš u skladu sa Zakonom o radu.

Štaviše, on u večerašnjoj objavi na društvenim mrežama ističe da se prava radnika propisuju Zakonom o radu, ne Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

objava ministra hasičevića
FOTO: Screenshot
Objava ministra Hasičevića

Podsjeća, naime, da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prije dva dana usvojio Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvode izmjene u radnom vremenu trgovačkih objekata u Federaciji, uključujući i odredbu o neradnoj nedjelji.

Namjera ovih izmjena, kako obrazlaže predlagač Zakona, jeste unaprjeđenje radnih uslova u sektoru trgovine omogućavanjem jednog neradnog dana u sedmici za radnike, a čime se želi postići bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

-Razumijemo potrebu uređenja radnog vremena trgovačkih objekata, ali upozoravamo da primjena propisa o neradnoj nedjelji može i hoće dovesti do kršenja prava radnika koja proizilaze iz radno-pravnih odnosa. Kao ministarstvo nismo bili uključeni u izradu ovog zakona, a predložene odredbe koje smo kao Ministarstvo samoinicijativno poslali Ministarstvu trgovine, a koje se tiču prava radnika i radnog vremena, nisu uvažene. Zakon o radu jasno definiše prava radnika i svaka promjena mora biti usklađena s ovim zakonom, stoji u saopćenju ovog ministarstva. Zakonom o unutrašnjoj trgovini predviđene su diskriminatorne odredbe i po osnovu geografske lokacije trgovačkih objekata, ali i po osnovu vrste posla koju radnici obavljaju u istima, što se posebno odnosi na velike trgovačke lance, u kojima osim radnika u trgovinama rade i radnici u skladištima, distributivnim centrima, te pratećim objektima kao što su cvjećare, pekare, kafići i slastičarne – naveo Delić.

objava ministra delića
FOTO: Screenshot
Objava ministra Adnana Delića

Nije poznato da li su federalni poslanici NiP-a znali za ovo, budući da su doprinijeli da se tankom većinom od 51 zastupnika izglasa ovaj zakon uz određeni amandman HDZ u kojem stoji da se i općine u određenim slučajevima moraju pitati.