Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani u panici

Rak rana Modriče: Ekološka bomba s 30.000 tona toksičnog otpada u srcu bh. gradića

gudronska jama modrica
Foto: Screenshot

U Gudronskoj jami se nalazi oko 30.000 tona toksičnog i otpada iz Rafinerije ulja Modriča

Ekološka bomba u Bosni i Hercegovini: Modriča i Gudronska jama za koju vlasti RS-a više od dva desetljeća ne pronalaze rješenje. U njoj oko 30.000 tona toksičnog otpada iz Rafinerije ulja Modriča, a na desetak metara od nje naselje s više hiljadu porodica. Nakon požara koji je izbio na ovom lokalitetu građani su u panici. I dalje prepušteni sami sebi.

Požar u Gudronskoj jami tempirana je bomba koja još tinja i predstavlja veliku opasnost za građane Modriče, gdje je proglašeno i vanredno stanje, podsjeća Federalna.ba.

“Gorjelo je i gori 30.000 kvadratnih metara. Sve ove godine taj odbrambeni nasip oko Gudronske jame popuštao je i odlazio u zemlju te danas imamo situaciju da gori na znatnim dubinama. Koliko god mi gasili površinski sloj, vatra izbija iz dubine zemlje. To je ono što vatrogasne jedinice danima pokušavaju da ugase”, ističe Jovica Radulović, načelnik Opštine Modriča (SDS).

U Gudronskoj jami se nalazi oko 30.000 tona toksičnog i otpada iz Rafinerije ulja Modriča. Od 1967. do 1996. godine Rafinerija ulja „Modriča“ odlagala je na tom lokalitetu prikupljana otpadna motorna i industrijska ulja s prostora bivše Jugoslavije. Problem opasnog otpada – kiselog gudrona, ostao je neriješen do danas. Prema katastarskim podacima, Gudronska jama nalazi se na dijelovima katastarskih parcela koji se u javnim evidencijama katastra vode na Rafineriji ulja Modriča i na RS-u.

“U razgovoru s menadžmentom Rafinerije i Nestro grupacije, koji su privatizovali Rafineriju ulja Modriča, rekli su mi da je njihov stav da nemaju obavezu prema Gudronskoj jami. Jer prema ugovoru o privatizaciji, koji je tajan, Gudronska jama – ta katastarska čestica, navodno, nije ušla u privatizacionu masu”, navodi Radulović.

Rafinerija Modriča ranije se oglasila saopštenjem u kojem se, između ostalog, navodi da se “u posljednjih 25 godina ne odlaže rafinerijski otpad”. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a novinari FTV-a nisu dobili odgovor. Ranije su, prema riječima gradonačelnika Modriče, rekli da je rafinerija ta koja ima obavezu sanacije Gudronske jame i svega oko nje do 2025, do kad je važeća ekološka dozvola. I dok se godinama prebacuju nadležnosti i odgovornosti, kiseli gudron ostavlja velike posljedice na okolinu i zdravlje mještana. Devedesetih godina u neposrednoj blizini jame formirana su izbjeglička naselja s oko 9.000 stanovnika.

“S republičkog nivoa nije niko reagovao. Reagovala je Opština i mještani koji su se organizovali sami i prvo veče kada je gorjelo bilo je tu 300-400 ljudi”, kaže Milorad Smiljić.

“Najgore je pred zoru i kada se smrkava, ne možeš živjeti, moraš se zatvoriti. Isto kao da su nas izolovali u peć. Voda je uvijek prljava, uglavnom kuham čaj, makar da je prokuham”, dodaje Radojka Blagojević.

Gudronska jama je rak rana Modriče koja tinja godinama. Nakon što požar u potpunosti bude saniran, slijedi uzorkovanje kvaliteta vode, zemljišta i hrane, navode u gradskoj upravi, te dodaju da će se, ukoliko ne bude odgovarajuće reakcije nadležnih, obratiti Tužilaštvu i SIPA-i.