Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić: Koalicija je stabilna

fahrudin radoncic (2)

Koalicija SDA i SBB-a nije upitna, čvrsta je na svim nivoima vlasti i sigurno će trajati naredne tri godine”, istakao je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH), koji je gostovao je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

“Ovu bošnjačku koaliciju pozdravili su svi važni međunarodni faktori, Islamska zajednica, intelektualci, brojni obični ljudi”, rekao je Radončić.

Radončić je kazao i da nije personalno posebno zainteresovan za ulazak u Savjet ministara BiH, a da je zahtjev da on kao jaka politička figura te sposoban i ostvaren poslovni čovjek i industrijalac bude u Savjetu ministara BiH iznijeo lično Bakir Izetbegović na jednom od njihovih prvih sastanaka.

Predsjednik SBB-a ponovio je svoje zalaganje za reformu pravosuđa u BiH i to posebno zbog potencijalnih stranih investitora koji žele da imaju pravnu sigurnost pri ulaganju novca u našu zemlju, prenose sarajevski mediji.

“To je i zahtjev svih stranih ambasadora ovdje u Sarajevu jer kapital neće tamo gdje postoji pravna nesigurnost i neuređenost”, rekao je Radončić.

On je najavio da će već naredne godine krenuti veliki energetski projekti poput vjetroparka na prostoru Podveležja, hidroelektrane Vranduk, hidroelektrane Ustikolina.

Radončić je problematizovao i ulogu Centralne banke BiH te je u tom smislu kritikovao i Savjet ministara BiH.

“Naša Centralna banka BiH ponaša se kao knjigovođa. Ona u bankama u Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Francuskoj drži novac u vrijednosti od 600 miliona KM sa nula posto kamate. Taj novac treba biti dostupan našoj privredi i našim građanima. Ako budem u Vijeću ministara zalagat ću se da taj novac na taj način bude iskorišten”, kazao je Radončić.

On je posebno kritikovao nepotizam u BiH ističući kako se svim građanima treba pružiti jednaka prilika, da trebamo biti društvo jednake šanse za sve te da je porazno što pojedine porodice imaju zaposlene skoro sve članove rodbine u državnim institucijama.