Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Radnici ArcelorMittala zbog smanjenja plate protestuju pred upravnom zgradom

arcelor mittal strajk
Foto: Fena

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk

Treći dan uzastopno, u organizaciji Samostalnog sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, radnici te kompanije okupljaju se u osam sati na dvosatnom protestu ispred zgrade uprave preduzeća te izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika.

arcelor mital strajk radnici
Foto: Fena

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk.

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta ponovo nisu dobili nikakav odgovor nakon dvodnevnih protesta, a od kojih, kako ističe, nemaju namjeru odustati.

-Evo, već je treći dan protesta, ali niko nam se nije obratio od uprave preduzeća, ali ni iz Općine, Kantona, Vlade… Apsolutno smo prepušteni sami sebi – kazao je Fetić, te pozvao sve nabrojane da dođu i da im se obrate.

On napominje kako isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvija štrajk ostaje “uslov svih uslova” za prekid protesta i eventualnih pregovora za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je istekao još 31. maja.

arcelor mittal strajk
Foto: Fena

Sindikat je, kako je rečeno, tražio uvećanje primanja za 25 do 30 posto, ali je kompanija ponudila samo jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od 2 posto godišnje plaće; zatim isplatu regresa, uvećanje toplog obroka sa pet na 7,5 KM te isplatu “bajramaluka”, umjesto kao do sada u poklonima, u novcu (100 KM), teo i isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće.

U periodu dok traje štrajk rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji, koji u protekla tri dana, kazao je Fetić, nisu dolazili na posao, mada su sve protekle dane generalnog štrajka dolazili i radili.

Arbtražom je predviđeno da rade damo 562, od oko 2.200 radnika tog preduzeća, ali i radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze te sjede na svojim radnim mjestima.