Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politička previranja

Radna grupa još zasjeda, Plan rasta na čekanju

Foto: D. Begović/ Fokus.ba

Sav ovaj optimizam vodi ka jednom – možda šansa za dobijanje novca i nije propuštena

Članovi Radne grupe finaliziraju obaveze kada je u pitanju dokument Plan rasta i zasjedaju u kontinuitetu. Jedinstveni pozivni broj za hitne slučajeve, čini se, više nije sporan. Ali i dalje nema dogovora, u vezi sa popunom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Konkurencijskim vijećem BiH, odnosno ukidanjem entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava. I neće ga biti – stav je Milorada Dodika. Dok se dio vladajućih nada dogovoru, tranša od 70 miliona eura Bosni i Hercegovini sve više izmiče.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je optimistična, bar prema izjаvama koje je dala za pojedine medije gdje navodi da je usklađeno 98 posto sa prijedlogom mjera Plana rasta. Ostala su dva reformska koraka koja nisu usvojena. Jedan se tiče mjere vezane za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a drugi na način odlučivanja u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć, odnosno ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava. Očigledno postoji mogućnost da je blizu dogovor o uspostavi jedinstvenog pozivnog centra za hitne slučajeve, što je bio treći problem, navodi BHRT.

“Razgovarao sam sa predsjedavajućom Krišto. Ona mi je rekla da su u završnoj fazi neka moguća rješenja u kojima bi Evropska unija to smatrala prihvatljivim, kako bismo zadržali pravo da povučemo sredstva i ovu prvu tranšu, ali i one veće tranše koje bi pomogle našoj ekonomiji”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

“Ja se nadam da će preovladati svijest i da ona dva ili tri otvorena pitanja koja imamo, da ćemo ih riješiti i da otvorimo pristup prema fondovima”, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Sav ovaj optimizam vodi ka jednom – možda šansa za dobijanje novca i nije propuštena.

“Ono što je, nažalost, tačno, je da nismo poslali na vrijeme i da, ako to pošaljemo danas, sutra, evo čim radna grupa završi, možda ipak stignemo na prvi voz sa prvom tranšom. Moram podvući ta sredstva nisu izgubljena, samo ćemo možda čekati duže od ostalih”, kaže Edin Forto, ministar saobraćaja i komunikacija BiH.

A da će se čekati, jasno је jer sve pada u vodu kada se čuju stavovi koji dolaze iz Republike Srpske. Politička previranja i politički interesi ispred interesa građana i projekata koji će njima koristiti. Predsjednik Republike Srpske razbija optimizam i ne vidi krivca u vlastima Republike Srpske. Kaže, politički principi se ne prodaju za novac.

“Evo, na kraju su došli do priče o tome da treba da se ukine entitetski sistem glasanja, za sada u onoj Komisiji za državnu pomoć, ali ako to uradite na jednom mjestu, onda se postavlja pitanje zašto to nećete i na drugom mjestu. Što se tiče Ustavnog suda, mi smo rekli – napišite ono što ste rekli u preporukama. Četrnaest preporuka govori da se mora rješiti pitanje Ustavnog suda, Bošnjaci to neće. Nema tog novca koji bi oni mogli da dobiju, takve stvari kapitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, to se neće desiti”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

I jasno je ko koči reforme koje Evropska unija zahtijeva kako bi naša zemlja mogla dobiti 70 miliona eura. Iako se vladajući nadaju pozitivnom ishodu, pitanje je da li će ga i biti?

“Očekujem da će se to danas završiti na način da Bosna i Hercegovina ostane u ovom krugu benefita Plana rasta. Neophodno je da se političari slože, ali je isto tako važno da je na ovom primjeru jasno ko blokira put Bosne i Hercegovine prema EU”, kaže Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije BiH

I dok radna grupa kontinuirano zasjeda, jedni se nadaju, drugi ne pristaju na dogovor, a Evropska komisija treba odlučiti hoće li insistirati na reformama ili će vlastima progledati kroz prste. Тeška pitanja na stolu, а ukoliko ne bude dogovora ostajemo bez novca. Bosna i Herecgovina je, podsjetimo, upozorena iz Delegacije Evropske unije da je prilika prokockana.