Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Računovođa otpušten jer je isplatio topli obrok, radnici obustavili rad

20151218125456_343142

Ovaj slučaj zabilježen je u banjalučkoj firmi “Krajina osiguranje”. Nakon što je radnicima isplatio topli obrok od 103 marke, šef računovodstva dobio je otkaz od većinskog vlasnika firme, koji je indijskog porijekla. Zbog cijele situacije radnici Krajina osiguranja obustavili su rad te se okupili ispred sjedišta firme.

Oko 40 radnika “Krajina osiguranja” obustavilo je rad te prosvjedovalo zbog nepoštivanja radničkih prava. Kažu, žrtve su mobinga koji mjesecima preživljavaju od strane novih većinskih vlasnika. Strahuju da će jedan od većinskih vlasnika, Amerikanac indijskog porijekla, Naveen Aggarwal, upropastiti poduzeće, odnosno potrošiti novac i rasprodati imovinu, javlja TV1.

“Mi bukvalno dolazimo 3 mjeseca na posao, a ne znamo šta nas to jutro čeka. Atmosfera je takva da ova firma nema ni sindikat, zato što je nam je gospodin rekao na jednom od sastanaka da nam je on i sindikat i sve” kazao je Želimir Trninić, radnik Krivaja osiguranja.

Prava drama odvijala se nakon što je radnicima isplaćen topli obrok od 103 marke, bez suglasnosti većinskog vlasnika Agarwala. Nakon što doznao da je šef računovodstva Ranko Matić radnicima isplatio topli obrok, Matić je dobio otkaz. Radnicima koji su se tome usprotivili takođe je rečeno da će dobiti otkaze, pa su oni potom pozvali inspekciju rada, koja je došla u poduzeće izvršiti kontrolu.

Agarwal ističe da u otkazima nema ništa sporno.

“Šef računovodstva je podijelio novac za šta nije imao dozvolu pa smo ga poslali na odmor dok direktor ne pogleda sve detalje, nema terora menadžmenta nad radnicima kako tvrde, ako neko ne radi po zakonu to mora da se ispita” izjavio je Naveen Aggarwal, jedan od vlasnika firme.

Aggarwal je u firmu stigao krajem prošle godine. On, s još jednim članom obitelji ima 50,48 posto dionica. Ostatak je u rukama investicijsko razvojne banke, odnosno države i malih dioničara. No, Aggarwal se ponaša kao apsolutni vlasnik. Prije nekoliko dana UO je razriješio dužnosti dotadašnjeg direktora Bakira Pekušića, koji se na tom mjestu zadržao nepuna dva mjeseca.

“Gdin Bakir Pekušić se pokazao kao jedan vrlo ozbiljan biznismen u svom poslu i čovjeki koji nije sebi mogao da dozvoli da radi neke radnje koje nisu u skladu sa zakonom. Isti je nakon mjesec ipo dana dobio otkaz. Nakon toga je doveden novi direktor koji je došao prekjučer došao u našu firmu, gdin Špirić” kazala je Snežana Grahovac, radnica Krajina osiguranja.

Upravni odbor Krajina Osiguranja je je donio Statut po kome daje ovlaštenja vlasniku Agarvalu da raspolaže svim bankovnim računima poduzeća. Agencija za osiguranje RS je to rješenje proglasila nezakonitim i naredila Upravnom odboru da ga poništi.