Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi let iz Zagreba za Mostar nakon 15 godina izazvao emocije među putnicima

mostar avion

Prvi avion koji je iz Zagreba sletio u Mostar nakon 15 godina i otvorio direktne letove koji će redovitno prometovati između ova dva grada izazvao je buru emocija među Hercegovcima koji žive u Zagrebu i po prvi put mogu za svega sat vremena posjetiti rodnu grudu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar prometa i komunikacija Republike Hrvatske Oleg Butković prilikom izlaska iz aviona novinarima je kazao kao je putovanje od sat vremena između ova dva grada bilo veoma emotivno, posebno zbog Hercegovaca koji žive u Zagrebu.

“Ovo budi emocije i zadovoljstvo jer to je povezivanje prijateljskih država”, kazao je ministar Butković, zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji projekta.

Povezivanje Mostar i Zagreba za sat vremena, kako je naglasio, je približio Mostar Evropi i svijetu, jer iz Zagreba imaju mnoštvo letova za ostale dijelove svijeta. Uz to što je veoma značajno, kako ističe, direktne linije između ova dva grada omogućavaju mnogim turistima da dođu u Mostari i posjete jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Emocije nije skrivao ni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je dočekao goste prvog leta. On ističe kako je ovo izuzetno značajan let za Mostar i razvoj gospodarstva i turizma u čitavoj BiH.

“Važno je za nas da smo na ovaj način skratili put ka Evropi i osigurali veću mogućnost za razvoj privrede, a posebno turizma. Vjerujem da će ovo potaknuti mnoge turiste da posjete naš Mostar kao multietničniji grad s brojnim turističkim vrijednostima”, kazao je Bešlić.

Ministrica financija BiH Jelka Milićević je kazala kako je ponosna zbog uspostave leta Zagreb – Mostar od kojeg su velika očekivanja za razvoj privrede i turizma.

“Zračna luka mora ojačavati svoje kapacitete i imati sve duže liste letova i sve veće liste putnika”, kazala je ministrica, zaželjevši Zračnoj luci Mostar puno uspjeha, a putnicima sretnih putovanja.