Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupovi na četiri lokacije

Završeni protesti Dodikovih pristalica: Skandirali Mladićevo ime, nosili Putinovu sliku

protesti istocno sarajevo dodik snsd
Foto: Almir Razić/ Fena

Proteste je organizirao Odbor za zaštitu Srba u Federaciji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukić podiglo Tužilaštvo BiH

U entitetu Republika Srpska održani su danas protesti podrške predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku i to na četiri lokacije – u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju u blizini međuentitetskih linija, javlja Fena.

Sva četiri skupa su završena, javlja Radio Slobodna Evropa.

Proteste je organizirao Odbor za zaštitu Srba u Federaciji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukić podiglo Tužilaštvo BiH.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je građane RS-a da se i dalje okupljaju na mirne proteste, te tako, kako je rekao, “spašavaju institucije RS-a”, podsjeća Fena.

policija rs mup istocno sarajevo protest
Foto: Almir Razić/ Fena

Pozvao je na jedinstvo srpskog naroda, a sa protesta su upućene i kritike na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, jer njegove odluke, kako je rečeno, podupiru nezadovoljstvo građana RS.

Također su poručili i federalnom ministru unutrašnjih poslova Isaku Rami da ih neće spriječiti u mirnom okupljanju.

Skupove je osiguravala entitetska policija RS-a.

Održavanje skupa planirano je ranije ispred Suda i Tužilaštva BiH, ali je MUP Kantona Sarajevo donio odluku o zabrani njegovog održavanja iz sigurnosnih razloga.

Visoki predstavnik Christian Schmidt smatra da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji podstiču na podjele, javila je Fena.

Skup u Istočnom Sarajevu

Okupljeni su se razišli nakon govora premijera RS Radovana Viškovića i Đorđa Radanovića, predsjednika Udruženja Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

radovan viskovic istocno sarajevo protesti
Foto: Almir Razić/ Fena

Policija MUP-a Republike Srpske i vatrogasci bili su raspoređeni na ulicama Istočnog Sarajeva.

Saobraćaj u smjeru Sarajeva i Federacije BiH je bio blokiran.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić prisustvovali su okupljanju u Istočnom Sarajevu.

kosarac cosic istocno sarajevo protest dodik
Foto: Almir Razić/ Fena

”Ovo je skup podrške RS-u i institucijama RS-a. Ovdje smo u odbrani institucije predsjednika RS”, kazao je Višković, prenosi RSE.

dodik putin istocno sarajevo skup protest
Foto: Almir Razić/ Fena

Demonstranti u Istočnom Sarajevu, koji su za RSE kazali da dolaze iz Bratunca u istočnoj Bosni, na proteste su došli sa slikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Cvijanović u Doboju

Skup u Doboju je završen.

Stotinjak pristalica se razilazi, a očekuje se i normalizacija saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 koja vodi od srednje do sjeverne Bosne i dalje prema Hrvatskoj.

Podsjećamo, i u Doboju je bio blokiran saobraćaj uoči i tokom održavanja skupa podrške Miloradu Dodiku.

doboj blokada
Foto: N1
Velike gužve na ulazu u Doboj

Srđan Todorović, poslanik SP-a u NSRS kazao je kako ovo nije skup podrške Miloradu Dodiku već “skup građana RS i Doboja koji izražavaju svoj protest i neslaganja zbog odluke Tužilaštva BiH da se podigne optužnica protiv predsjednika RS i direktora Službenog glasnika RS”.

“Za nas je to neutemeljeno, besmisleno i potez protiv odluka koji donosi tzv. visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH i Ustavni sud BiH kroz koji se optužuju funkcioneri RS koji rade ono što je njihova ustavna i zakonska nadležnost. Optužuju ih ljudi i institucije koje rade van Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Todorović, javlja N1.

Na skup u Doboju bili su članica Predsjedništva Bih Željka Cvijanović, protparol SNSD Radovan Kovačević, ministar finansija BiH Srđan Amidžić te poslanici u PSBiH i NSRS.

Kako piše N1, SNSD ima jaku infrastrukturu u Doboju pa ne čudi što je na skupu više hiljada pristalica.

Lopare: Skandirali ime Ratka Mladića

Ispred Osnovne škole Priboj u Loparama ranije danas su stigli autobusi sa građanima koji učestvuju na skupu podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku RS i Milošu Lukiću, v.d. direktoru Službenog glasnika RS koji su se našli na optuženičkoj klupi Tužilaštva BiH.

Građani su za N1 kazali što su došli na ovaj skup na međuentitetskoj liniji.

“Ovo je poruka FBiH da RS brani svoj status”, rekao je jedan grđanin dok je drugi dodao:

“Da damo podršku vlasti u RS i da narod stoji iza nje.”

I na drugim područjima širom Bosne i Hercegovine, gdje su najavljeni protesti, primijetna je veća koncentracija policijskih snaga.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, prisutni su u Loparama, između Bijeljine i Tuzle, skandirali ime Ratka Mladića, ratnog generala Vojske RS-a osuđenog za ratne zločine. Veličanje ratnih zločinaca, uz negiranje genocida i drugih zločina, je krivično djelo u BiH.

Predsjednik mladih Ujedinjene Srpske iz Bijeljine Aleksandar Vlačić, je poručio u Loparama da “nisu tu da štite interese pojedinaca nego interese RS-a koji su ugroženi od strane međunarodne zajednice”.

Protest na putu Nevesinje-Mostar

Više stotina građana Republike Srpske protestovalo je danas i na pola sada blokiralo saobraćaj na magistralnom putu Mostar – Nevesinje želeći na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika podiglo Tužilaštvo BiH, a radi neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, javlja Fena.

Građani su na protest stigli autobusima iz Trebinja i Nevesinja, a na skupu su bili načelnici općina u kojima je SNSD na vlasti, kao i čelnici javnih poduzeća.

protesti mostar nevesinje dodik
Foto: Zorana Pavković/ Fena

Protest je protekao mirno uz prisustvo policije MUP-a RS-a i s druge strane entitetske linije MUP-a HNK-a.

Inače, na RTRS od jučer se emitira spot pod nazivom ”Granica postoji”, u kojem su se stanovnici RS pozivali da danas u 18 sati dođu na mjesta u Istočnom Sarajevu, na Majevici, na Usori i u Nevesinju.