Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUCZ

Pronađena još dva tijela u Buturović Polju, više od deset sela i dalje odsječeno

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

FUCZ je naglasila da je rano jutros veliki broj građevinskih mašina iz Republike Slovenije stiglo kao pomoć te da su stavljeni u funkciju

SRK Neretva u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) pronašli su još jedno tijelo u Buturović Polju, saznaje se sa terena. U međuvremenu je pronađeno i drugo tijelo, te je prema do sada raspoloživim podacima, broj mrtvih je porastao na 22. Kako se saznaje, traga se za još tri osobe.

FUCZ je istakla da su putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima u prekidu kao i sa susjednim općinama te da se radi na čišćenju puteva.

-Od ranih jutarnjh sati spasilački timovi su nastavili sa pretragom terena na području Donje Jablanica, intezivno se radi na ćišćenju magistralnih i lokalanih puteva kao i na popravkama elektro i vodovodne mreže, popravljena je i bazna stanica mobilne mreže – kazali su.

Stigla pomoć iz Slovenije

Također, i dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici, dok je put prema Divi Grabovici očišćen. Komisija za procjenu štete danas izlazi na teren.

FUCZ je naglasila da je rano jutros veliki broj građevinskih mašina iz Republike Slovenije stiglo kao pomoć te da su stavljeni u funkciju.

-Jučer je veliki broj dragovoljaca učestvovao u čišćenju na području Grada Konjica, tamo gdje su uvjeti dozvoljavali. Gorske službe spašavanja su se probijale do sela i vršila se evakuacija stanovništva. Procjena je da u više od deset sela pomoć još nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti. Uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje – navodi se u izvještaju.

Stanje u općinama Kiseljak, Fojnica i Kreševo je nepromijenjeno, te se vrši raščiščavanje i sanacija terena. Na područje općina Kiseljak i Fojnica upućuju se pripadnici Kantonalne službe za zaštitu i spašavanje sa visina i Kantonalne službe za zaštitu od požara i poplava.

U općini Vareš, većina klizišta je sanirana. Ulaz u zgradu koja je bila zatrpana zemljom je očišćen te se nastavlja sa otklanjanjem ostatka zemlje, saopćeno je iz FUCZ.

Apel iz fojničkih sela

Fojnička sela Gojevići i Dusina pretrpjela su veliku štetu tokom katastrofalnih poplava. Veliki broj kuća je uništen, polja su nestala, a stradala je i stoka. Iz ovih sela upućen je apel mještana, koji su na izmaku snaga, za pomoć.

Bujične poplave napravile su velike nanose raznih materijala – od kuća preko drveća i zemlje koji su zatrpali okolinu kuća. Ceste su prohodne.

Kako su nam mještani u razgovoru za N1 rekli, osim nekolicine vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, niko im nije pritekao u pomoć.

Smrad od izginule stoke, čiji broj još nije poznat, se počeo širiti i strahuju od zaraznih bolesti. Danima čiste nanose, ali nemaju gdje da odlože sav otpad. Kako se može vidjeti na fotografijama, dosta kuća je oštećeno ili uništeno. Neke su napukle pa postoji bojazan da bi se mogle urušiti.

Potrebne su im lopate, ćizme, civare, dezinfekciona sredstva… Uputili su molbu svim dobrim ljudima koji su u snazi i imaju volje, da im priteknu u pomoć. Potrebne su i mašine koje bi nosile novonastali otpad.