Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Takvu vodu pijemo

Pronađene fekalije u vodi za piće, analizirane i sarajevske javne česme

voda redukcija cesma
Foto: Unsplash
Ilustracija

Preporučeno je da se na ovom mjestu postavi upozorenje odnosno trajna table sa natpisom “Voda nije za piće”

Zavod za javno zdravstvo KS u svojim laboratorijama ispitao je stotinu uzoraka vode za piće. Analiza je u nekoliko slučajeva pokazala da voda nije higijenski ispravna.

Uzorkovana je voda iz sistema javne vodoopskrbe, te sa javnih česmi i Vrela Bosne. Radi se o analizama uzoraka koji su uzeti u augustu ove godine. Iz zavoda navode da je operativni cilj ovog programa zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i osiguranje higijenski ispravne pitke vode.

Analiza vode iz distributivne mreže lokalnih vodovoda koju piju građani općine Centar, Novi Grad i Vogošća pokazala je da su svi uzorci usaglašeni sa propisima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti.

I većina uzoraka sa područja općine Ilidža bila je ispravna, sa izuzetkom onog koji je 13. augusta uzet iz lokalnog vodovoda Duboki Do, a u kojem su pronađene bakterije fekalnog porijekla.

Izletnici – oprez!

– O rezultatima ispitivanja odmah je obaviještena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i odgovorna osoba Općine Ilidža, te je preporučeno obustavljanje vodoosnabdijevanja sa lokalnog vodovoda Duboki Do. Odgovornoj osobi Općine Ilidža naglašeno je da je neophodno osigurati alternativni vid vodosnabdijevanja stanovništva zdravstveno ispravnom vodom. Preporučene su korektivne mjere kako bi se voda dovela u stanje zdravstvene ispravnosti – navedeno je u Biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS

Rezultati ispitivanja nakon provedenih korektivnih mjera pokazali su da je uzorak vode iz ovog vodovoda usaglašen sa propisima Pravilnika.

Stručni tim Zavoda uzorkovao je i analizirao i vodu sa izvorišta na Vrelu Bosne. Nažalost, utvrđeno je da je hladna i bistra voda koja izvire ispod Igmana samo naizgled čista i da je posjetioci ovog poznatog turističkog izletišta nikako ne bi smjeli koristiti za piće i osvježenje. I u ovom slučaju radi se o kontaminaciji fekalijama. Pošto su i prethodno rađene analize pokazale da voda nije zdravstveno ispravna, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučeno je da se na ovom mjestu postavi upozorenje odnosno trajna table sa natpisom “Voda nije za piće”.

Za razliku od Vrela Bosne, voda koja teče iz 13 sarajevskih javnih česmi u najužoj turističko-historijskoj jezgri grada potpuno je ispravna i sigurna na piće.  Radi se o česmama na sljedećim mjestima: Zmajevac, Vilsonovo šetalište, Pionirska dolina, Vidikovac, Memorijalni centar Kovači, u krugu Ali-pašine i Gazi Husrev-begove džamije, Jedileri, Ferhadija, Sebilj, Sarači, Ćemerlina i Barice.