Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljene i padavine

Promjena vremena u BiH: Stiže hladna fronta koja donosi osvježenje i pad temperatura

Izvor: Bhmeteo

Zbog lokalnosti padavina, a i činjenice da neće baš svi krajevi dobiti kišu ili kišu u dovoljnim količinama, suša se nastavlja

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo i svježije vrijeme sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturom od 26 do 33 stepena.

Ujutro će se padavinska zona premještati od zapada i sjevera dalje ka istoku i jugu. Uz rijeke i po kotlinama moguća je prolazna magla. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom biće izraženiji na sjeveru. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 14 do 22, u višim predjelima od 10 stepeni.

Lokalno se očekuju i nepogode u vidu obilnijih padavina, pojačanog vjetra i ponegdje pojave grada. Kasnije poslije podne doći će do prestanka padavina i postepenog razvedravanja, prvo na zapadu.

Puhat će slab do umjeren vjetar, pretežno sjevernih smjerova.

Stiže hladna fronta

Sa sjeverozapada približava se hladna fronta koja će nam u narednih nekoliko dana donijeti blaže osvježenje i popuštanje vrućina. Uz frontu lokalno će biti kiše i pljuskova sa grmljavinom, javlja BHmeteo.

Zbog lokalnosti padavina, a i činjenice da neće baš svi krajevi dobiti kišu ili kišu u dovoljnim količinama, suša se nastavlja.

Nakon što se protekle noći preko nas premjestila topla fronta i donijela prolazno naoblačenje, oblačnost vezana za nju nas postepeno napušta. U narednim satima pretežno sunčano, rijeđe uz kakav lokalni predfrontalni pljusak sa grmljavinom.

Novo naoblačenje, ovog puta u sklopu hladne fronte stiže nam pred kraj dana i u večernjim satima. U jutarnjim satima subote (03.08.) hladna fronta zahvata najprije sjevernije dijelove zemlje donoseći ovim krajevima lokalno kišu i pljuskovi sa grmljavinom. Kasnije tokom subote odmicanjem hladne fronte prema jugu zona nestabilnosti širi se južnije, a pred kraj dana napušta našu zemlju.

Tako da nam nedelja (4.08.) ponovo donosi pretežno sunčano ali nešto ugodnije i ne tako vruće vrijeme. Sjeverac i bura ponovo u jačanju, što nije dobra vijest za krajeve zahvaćene požarima.

Početak naredne sedmice ugodniji, uz izmjenu sunca i oblaka, rijeđih pljuskova dok nas od sredine sedmice očekuje postepen povratak vrućina. Dobra vijest je ta da nekih paklenih toplotnih talasa kakvih je bilo u julu zasada nema u najavi. A uz ugodnije noći i jutra, lakše će se to “pregurati”.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 38 °C.

U ponedjeljak sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 37 °C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 27, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 37 °C.

U srijedu sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera, Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 25, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 °C.