Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posavski kanton

Proglasili stanje stanje prirodne nesreće zbog suše i odlučili pomoći osnovce sa 100 i 250 KM

suša
Foto: Pixabay

Usvojena je i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Budžeta PK za 2024. godinu s pozicije Grant za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima u iznosu od 250.000

Vlada Posavskog kantona (PK) na svojoj današnjoj sjednici donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od suše na području ovog kantona.

Uslijed dugotrajnog razdoblja bez dovoljnih količina padavina za normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura, došlo je do umanjenja prinosa i kvalitete ratarskih, voćarskih i povrtlarskih kultura i proizvoda u pčelarstvu, saopćeno je iz Vlada PK.

Na sjednici je usvojena je i odluka o korištenju sredstava iz Budžeta PK za 2024. godinu s pozicije Grant za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima.

Sredstva će se koristiti za sufinanciranje nabave udžbenika učenicima osnovnih škola od 1. do 6. razreda u iznosu od 100 KM po učeniku, a za učenike 7., 8. i 9. razreda u iznosu od 250 KM po učeniku, te za učenike 1. razreda srednje škole u iznosu od 150 KM po učeniku prema popisima koje dostave osnovne i srednje škole s područja PK.

Usvojena je i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Budžeta PK za 2024. godinu s pozicije Grant za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima u iznosu od 250.000.