Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkrivamo

Privatna firma uhapšenog direktora “Rada” poslovala s Vladom KS, NiP-u uplatio 1.000 KM

nijaz salamovic
Foto: KJKP Rad
Nijaz Salamović

Fokus donosi detalje o ugovorima firme „Dilber“ sa stručnom službom Vlade. Nijaz Salamović donosio posebne odluke za kupovinu skupocjenih mobitela

Firma Dilber d.o.o., čiji je osnivač uhapšeni direktor Javnog kantonalnog preduzeća „Rad“ Nijaz Salamović direktno je poslovala sa Vladom KS, pod čijom je ingerencijom ovo komunalno preduzeće, otkriva Fokus. I to dok je Salamović bio na čelu „Rada“!

Preciznije, navedena firma je u periodu dok je Salamović bio izvršni direktor za ekonomske poslove, a potom i v.d. odnosno generalni direktora „Rada“ na puni mandat, sklopila tri direktna sporazuma sa Stručnom službom za zajedničke poslove Kantona Sarajevo.

Direktni sporazumi Dilbera sa Stručnom službom Vlade KS

Mobilne parking rampe

Jedan je sklopljen 28. aprila 2023., a druga dva su sklopljena 7. marta i 14. avgusta ove godine. Iako iznosi nisu visoki, budući da se kreću između 850 i 1.075 KM (bez PDV-a), ipak i po ovom osnovu govore o sukobu interesa Salamovića. Ugovori su sklopljeni za nabavke mobilnih parking rampi.

Na ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu održanom prekjučer, na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za određivanje mjera zabrane Salamoviću kao i uhapšenom Reufu Sulejmanoviću, bivšem predsjedniku Nadzornog odbra „Rada“, a sadašnjem izvršnom direktoru Željeznica FBiH, postupajuća tužiteljica Nina Šahinpašić u više navrata spominjala navedenu firmu „Dilber“.

Prevashodno, u kontekstu zloupotrebe položaja, te krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave Salamovića. Naime, kako je istaknula, Salamović je nezakonito u sprezi sa bivšom direktoricom Verom Arnautović, kao i Sulejmanovićem, a nakon političkog dogovora stranaka Naroda i pravde i Naše stranke, u više navrata pribavljao potvrde iz firme „Dilber“ da bi prikazao navodno radno iskustvo na rukovodnim pozicijama.

Nevalidne potvrde

On je tako, praktično, sam sebi izdavao nevalidne potvrde, jer, kako je istaknuto na ročištu, prethodno je informisao Arnautović da ne može dobiti potvrdu od Zavoda PIO/MIO. Fokus je na dan hapšenja detaljno izvijestio o mahinacijama prilikom imenovanja Salamovića.

U sklopu predočavanja dokaza o zloupotrebama položaja navedenih aktera, na ročištu je istaknuto i da je Nadzorni odbor mijenjao Statut KJKP-a Rad te dotadašnji uvjet tri godine radnog staža na rukovodećim poslovima, kako bi ga skrojio prema Salamoviću, koji nije imao radni staž, a ni iskustvo kada je Statut mijenjan.

Foto: KJKP Rad
Nijaz Salamović (prvi s lijeva)

Inače, direktorica „Dilbera“ za to vrijeme bila je, a i danas je, Enisa Salamović, a na ročištu je istaknuto da se radi o supruzi Edina Salamovića, Nijazovog brata.

Fokus je prethodno pisao o tome da je Ured za borbu protiv korupcije KS imao ključnu ulogu u razotkrivanju ove političke korupcije.

Nijaz Salamović mijenjao plan nabavke kako bi kupio Samsung S23 i iPhone 15 Pro Max

U jednom od registara Ureda za borbu protiv korupcije i to onom o javnim nabavkama, mogu se naći i računi i druga dokumentacija o kupovini skupocjenih mobilnih telefona iz oktobra prošle godine. Salamović je, naime, potpisao nabavku Samsunga S23 koji je koštao 2.332 KM, kao i iPhonea 15 Pro Max s cijenom od 3.666 KM. Oba mobilna aparata su koštala 7.019 KM.

Predračun za Samsung i iPhone

Salamović je u izjavi za Faktor tada rekao da je jedan mobitel zadužio on, a drugi izvršni direktor „Rada“ Fahrudin Tinjak. Naveo je i da on lično otplaćuje taj mobitel firmi. No, ono što baca sumnju na ovaj proces nabavki jeste da je za ovu nabavku Salamović donosio posebnu odlluku odnosno izmijenio je plan nabavki.

I ne samo to, planirana nabavka iznosila je 7.020 KM (s PDV-om), a realizovana je u iznosu od 7.019,39 KM. Dakle „uklopila se“ u 61 fening!

Posebna odluka za nabavku mobitela

Spomenimo i to da je u finansijskom izvještaju stranke Narod i pravda predatom Centralnoj izbornoj komisiji BiH navedeno da je Salamović ovoj stranci, čiji je kadar, donirao 1.000 KM. Učinio je to 2. oktobra, dakle tokom izborne kampanje za Lokalne izbore.

Salamović donirao NIP 1000 KM

Prema navodima Tužilaštva KS, Salamoviću je omogućena nezakonita korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka, koju je ostvario obavljajući funkcije u „Radu“ koje nije mogao niti smio obavljati.