Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lapišnica

Pristalice Dodika blokirale magistralni put M5: “Mislim da pomažem predsjedniku”

protest granica postoji
FOTO: rtrs

OHR je prethodno saopćio da “u Bosni i Hercegovini ne postoje unutrašnje granice”

Nekoliko stotina građana stiglo je danas u mjesto Lapišnica u Istočnom Starom Gradu na skup podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, protiv kojih je Sud BiH nedavno potvrdio optužnicu zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika. Dodiku i Lukiću prijeti i zatvorska kazna u slučaju da budu proglašeni krivim.

Više autobusa stiglo je iz raznih krajeva RS-a, no primjetan je sve manji broj ljudi na ovim protestima.  Među prisutnima su bili i državni ministar Staša Košarac, zastupnik u Domu naroda BiH Radovan Kovačević kao i neki načelnici.

“Mislim da pomažem predsjedniku. Došli smo iz Trebinja da podržimo, da to ide kako treba. Nepravedno su optužili čovjeka koji radi svoj posao“, kazao je jedan od učesnika skupa za N1.

Skup pod nazivom “Granica postoji” održan je prošle sedmice u Foči i Ribniku. Ranije su skupovi održani u Istočnom Sarajevu, Doboju, Oštroj Luci i Vlasenici. Svaki put je zbog protesta bila onemogućena sloboda kretanja, ovaj put blokiran je bio magistralni put M5 koji vodi iz Sarajeva prema Palama.

Ranije se o svemu oglasio i EUFOR koji je naveo da prati bezbjednosnu situaciju u zemlji, a njihova vozila viđena su na pojedinim lokacijama.

Svi skupovi pod nazivom “Granica postoji” do sada protekli su mirno, a obezbjeđivao ih je MUP RS.

OHR je prethodno saopćio da “u Bosni i Hercegovini ne postoje unutrašnje granice”.

– Ustavni sud BiH je razmatrao je ustavnost izraza , granica* u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Osporeni član Ustava RS je izmijenjen kako bi izraz , “granica” bio zamijenjen terminom “međuentitetska inija razgraničenja”. Ne postoji državna granica između entiteta.

Ustav BiH nalaže: “Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja izmedu entiteta, navode iz OHR-a.