Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvaćen Nacrt zakona o tehničkoj kulturi FBiH

parlament fbih

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici su prihvatili Nacrt zakona o tehničkoj kulturi FBiH, te ga uputili u javnu raspravu od tri mjeseca. Predlagači ovog zakona su poslanici Amir Zukić i Omer Škaljo.

Njihov prijedlog obuhvaća tehnički odgoj, obrazovanje i osposobljavanje djece i omladine, tehničko obrazovanje i osposobljavanje građana, znanstveno-tehničko stvaralaštvo i unapređivanje stvaralaštva, inovatorstva i racionalizacije, tehničke sportove i znanstveno-tehničke manifestacije.

“Osnovni cilj Zakona o tehničkoj kulturi je razvitak i obrazovanje, unapređivanje inovatorstva, širenje naučnih i tehničkih dostignuća, afirmiranje tehničkih sportova i naučnotehničkog osposobljavanja građana”, rekao je zastupnik u Parlamentu FBiH Zukić.

“Pored toga što bi se zadovoljile potrebe društva, stvorile bi se pozitivne navike za korištenje slobodnog vremena djece, omladine i građana. S ciljem bavljenja i razvijanja tehničke kulture i naučno-tehničkog stvaralaštva, građani se mogu udruživati u osnovne organizacije tehničke kulture – klubove i društva koji djeluju u općinama, kantonima i Federaciji, kao asocijacije osnovnih organizacija u općini i kantonima Federacije BiH se mogu osnivati udruženja tehničke kulture. Javne potrebe i interesi FBiH u ovoj oblasti tehnike bi bile tehničko obrazovaje djece i omladine, usavršavanje talentovane djece i omladine, tehničko obrazovanje i osposobljavanje grđana za zadatke odbrane, organizovanje naučno-tehničkih manifestacija i sudjelovanje na međunarodnim manifestacijama; briga i organizacija muzejskih aktivnosti iz oblasti tehnike i mnoge druge korisne za djecu, mlade, građane i društvo”, pojašnjava Zukić.

Donošenjem Zakona o tehničkoj kulturi u FBiH riješava se sistem organizovanja značajne oblasti od društvenog interesa kao važne pretpostavke uspješnog razvoja tehničke kulture.